Notícia

Els Premis Rossend Arús, un estímul a l'estudi de la francmaçoneria

Francmaçoneria

La història de la francmaçoneria catalana encara té molts àmbits a investigar. Desenes de perspectives esperen ser estudiades per conèixer millor un col·lectiu que ha contribuït molt decididament al progrés cultural de la Catalunya contemporània. Els Premis Rossend Arús, creats pel Gran Orient de Catalunya amb motiu del vint-i-cinquè aniversari de l’entitat, volen suplir aquests buits al mateix temps que desfer els mals entesos i prejudicis encara latents contra la comunitat maçona.

La convocatòria de la tercera edició, oberta fins el 31 d’agost de 2017, contempla el reconeixement al millor assaig inèdit (dotació de 1.000€), a la millor obra publicada (300€) i a la millor poesia (300€). Els autors de les obres sotmeses a concurs poden escollir lliurement la disciplina científica (històric, filosòfic, filològic, etcètera) i format (assaig, biografia, dissertació, recull documental) dels seus estudis. Només han de comprometre’s a respectar els dos únics requisits dels guardons: presentar treballs que investiguen aspectes o fenòmens relacionats amb la francmaçoneria, i que aquests estiguin escrits en català.

Rossend Arús (1845 – 1891) és una figura clau per entendre la institucionalització del moviment maçó a Catalunya. Íntim amic i col·laborador de Valentí Almirall, va treballar intensament per dotar el moviment catalanista d’òrgans de representació i acció des d’on poder canalitzar les seves demandes. En la seva faceta de periodista, va advocar per una societat moralment oberta, assentada sobre la tolerància i el lliure pensament.

El testament de Rossend Arús llegà la seva casa i 25.000 volums a l’Ajuntament de Barcelona. Passats quatre anys de la seva mort (1895), la voluntat pòstuma d’Arús es féu realitat, convertint aquestes disposicions en una Biblioteca Pública. Serà en aquestes mateixes instal·lacions on, el 25 de setembre (19:00h), se celebrarà l’acte de lliurament dels III Premis Rossend Arús. 

Podeu consultar els guanyadors dels II Premis Rossend Arús clicant aquest enllaç

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article