Notícia

Convocats els XVII Premis de Recerca Josep Ricart 

Reflexió

Fomentar les recerques entorn el patrimoni i la cultura marítima a les terres de parla catalana. Aquest és l’objectiu dels Premis de Recerca Josep Ricart i Giralt, convocats anualment per l’Institut Ramon Muntaner i el Museu Marítim de Barcelona. Les bases de la 17a edició contemplen una dotació de 6.000€ i la publicació de la recerca dins la col·lecció Estudis del Museu Marítim de Barcelona, per la persona o equip guanyador.

Els interessats poden presentar la seva candidatura fins al 30 de juny al Registre General del Consorci de les Drassanes Reials i Museu Marítim de Barcelona. Per obtenir el beneplàcit del jurat, hauran de presentar un projecte d’investigació a desenvolupar durant el proper any. Entre altres criteris, es valorarà l’interès científic de la investigació, la metodologia de treball i l’interès general que la proposta pot generar entre la ciutadania.

Les anteriors edicions dels Premis Ricard Giralt han permès descobrir episodis històrics de Catalunya íntimament relacionats amb el progrés de les infraestructures marítimes. Entre altres, recerques que han investigat el paper desenvolupat per les Drassanes com a motor econòmic de la Corona d’Aragó, les aportacions artístiques gestades entorn el port de Barcelona, o les condicions de vida dels estibadors durant el franquisme.

Josep Ricart i Giralt (Barcelona, 1847 – 1930) fou un gran impulsor dels estudis marítims. Creador de la Revista Marítima i impulsor de l’Observatori astronòmic (1876) per a la comprovació dels cronòmetres de la marina, la seva figura és cabdal per entendre el progrés de la ciència marítima a l’Estat espanyol. 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article