Notícia

Les galejades trabucaires, en perill

Trabucaires

Podrem seguir gaudint de les desfilades trabucaires a Catalunya? Les dràstiques restriccions imposades pel Reial Decret 130/2017 sobre Reglament d’explosius, aprovat pel govern espanyol el 24 de febrer, han encès totes les alarmes. Entre les mesures més punibles de la nova normativa, que limita extraordinàriament l’ús de la pólvora en els actes festius, destaca la prohibició de dotar cada trabucaire amb més d’1kg de pólvora negra, o l’exigència a les entitats trabucaires perquè acreditin una garantia financera.

Antoni Moliné denuncia la quantitat “ingent” de documentació que caldrà presentar a la Delegació o Subdelegació del Govern (amb 30 dies d’antelació) perquè aquesta autoritzi una activitat. El president de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya (CTC), que es mostra convençut que la nova normativa bloquejarà l’activitat trabucaire si no es modifica, enumera tota la informació exigida a partir d’ara per qualsevol associació que vulgui organitzar una galejada:

1.- Autorització de les celebració per part de l’Ajuntament,
2.- Documentació acreditativa de la personalitat jurídica de l’entitat organitzadora,
3.- Responsables de l’activitat trabucaire,
4.- Relació dels participants actius,
5.- Justificació documental que tots els trabucaires han rebut una formació específica per a ser-ho,
6.- Programa detalla de l’activitat trabucaire,
7.- Detall del consum de pólvora previst per l’activitat,
8.- Justificació de les necessitats de consum de cada trabucaire,
9.- Indicació del proveïdor i el dipòsit autoritzat de subministrament,
10.- Detall del lloc, emplaçament i data del repartiment de la pólvora,
11.- Mesures de prevenció i protecció per disminuir els riscos associats a l’activitat trabucaire,
12.- Proposta de mesures de seguretat i emergència previstes,
13.- Certificació de la constitució d’una garantia financera que cobreixi els possibles desperfectes originats per l’activitat, i que cobreixi un mínim de 363.016€,
14.- Detall de les mesures a adoptar per a gestionar la recollida de la pólvora sobrant,
15.- Detall del tractament de la pólvora sobrant,
16.- Detall del dipòsit d’explosius on s’emmagatzema temporalment la pólvora negre abans, duran to després de l’activitat, i
17.- Còpia de l’autorització com a consumidor habitual de pólvora negra.

Des de la coordinadora trabucaire consideren excessius aquests tràmits, i assenyalen la bona coordinació que des de fa quinze anys han establert amb la Guàrdia Civil i la Delegació del Govern per tal de garantir la seguretat de les desfilades. “Els trabucaires som molt escrupolosos amb el compliment de les disposicions legals que marquen el Parlament de Catalunya”, destaca Moliné. Lamentablement, afegeix, la nova llei estatal no té en consideració la realitat trabucaire, únicament es fonamenta en criteris administratius, i en prohibeix de facto la seva pràctica.

Les galejades estan documentades a Catalunya des de 1687. Per tal d’impedir la fi d’una expressió cultural amb 430 d’història, i que actualment segueix vigent gràcies a la dedicació de 51 colles disseminades arreu del territori, la CTC reclama la rectificació amb caràcter d’urgència del nou Reglament sobre explosius i la creació d’una normativa específica pels trabucaires catalans. 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article