Notícia

El foc d’hivern, protagonista del II Simposi Internacional del Foc de la Mediterrània

Reflexió


Amb l’objectiu de "destacar el paper protagonista del foc en la nostra cultura festiva i de tots els elements que l’envolten, i alhora, intercanviar experiències, problemes i solucions a l’hora de dur a terme aquestes festes", els propers 26, 27 i 28 de maig, tindrà lloc a la Sala Santa Llúcia de Reus el II Simposi Internacional del Foc de la Mediterrània, que organitzen Tradicat i altres organitzacions culturals i del foc del país. Així ho explica a Tornaveu el coordinador tècnic del simposi, Adrià Aragonés, que remarca el caràcter internacional de la trobada, on “no només es parlarà de fogueres arreu dels Països Catalans, sinó que comptarem amb ponències sobre el foc festiu a Andalusia, Occitània i Itàlia, de la mà de representants de la cultura popular d’aquests territoris”.
 
El simposi, que es farà a Reus perquè el 2017 és Capital de la Cultura Catalana, “té com a eix central les festes d’hivern -des de Nadal a les falles de Sant Josep-, les fogueres de Sant Antoni com a festa central d’hivern i les festes de mitja quaresma”, explica Aragonès, que remarca que “també hi haurà comunicacions dedicades a festes del foc de la resta de l’any”.
 
Entre altres temes, es parlarà de la recuperació de la Fia-Faia al Berguedà, les atxes de la nit de reis a Tona, Villores i Taradell i les falles de la Riera de Gaià. Sobre la riquesa i la varietat de Sant Antoni s’analitzaran els costums festius de poblacions com ara Ascó, sa Pobla, el Forcall, i Canals, sense oblidar els foguerons de Gràcia a Barcelona i les tonades que sonen al voltant de les fogueres del nord del País Valencià.
 
També hi haurà ponències tan diverses com ara la Flama del Canigó, els Fanalets de Sant Jaume de Lleida, la Cremada del Dimoni de Badalona i la celebració de Sant Joan al voltant de Luishon. No hi faltarà una comunicació sobre el foc com a mitjà de comunicació en ple segle XXI, i es presentarà un manual de bones pràctiques per a mantenir les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
 
I la nit de divendres i dissabte serà el torn de l’oci. Adrià Aragonès avança que hi haurà “oci amb música occitana i catalana, i també festa amb fogueres”. L’entrada al simposi és lliure.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article