Notícia

‘Les cares de Barcelona’, una exposició que es perllonga al carrer 

ReflexióExposicions

Els museus comencen a deixar de ser simples aparadors d’objectes per convertir-se en eines de veritable interactivitat amb el visitant i amb l’entorn que acull el museu. Les visites estàtiques i els plafons carregats de lletres deixen pas a un nou format que explota un nou món de possibilitats, una relació visitant-museu que està en permanent transformació i que s’enriqueix a cada instant. Un exemple d’aquesta nova tendència museística la tenim a Barcelona, al Museu Etnològic, amb l’exposició Les cares de Barcelona, punt de partida d’una llarga llista d’activitats paral·leles obertes a tots els barcelonins i barcelonines disposats a redescobrir de forma divertida la seva ciutat. I a més, convida tothom a enriquir l’exposició amb les seves aportacions.

L'exposició, comissariada per l'antropòleg i escriptor Adrià Pujol i Cruells, projecta una mirada nova sobre la ciutat en mostrar les realitats múltiples que hi conviuen i convida els visitants a repensar-la a partir d'alguns elements com ara la gent, els missatges, les festes, els carrers i els edificis o les cultures, que són precisament els que donen títol als diferents àmbits de l'exposició. I al voltant de la mostra s'han organitzat unes propostes que busquen generar nous discursos.

Per al mes de maig, la llista d’activitats és intensa. Comença el dia 6 amb un seminari que donarà les eines necessàries per parlar en públic estructurant un discurs coherent. Dissabte dia 13 i dia 20, diversos grups de persones hauran de debatre sobre qüestions com el canvi que van portar els Jocs Olímpics o el caràcter inclusiu de la ciutat, per poder posar en pràctica les tècniques d’oratòria apreses. Un jurat triarà els millors equips, que hauran de tenir a punt arguments a favor i en contra, que passaran a la final del dia 27.

També es proposen itineraris antropològics per la ciutat, que permetran fer descobertes relacionades amb la identitat col·lectiva i amb les relacions dels individus amb la història de la seva ciutat. Cada ruta arrenca des d'un Centre Cívic o espai cultural que haurà col·laborat en l'elaboració de la proposta. Es recorreran des d’espais commemorats fins a espais entre l’estigma i l’exotisme, passant per les identitats oblidades i els paisatges comercials.

Per altra banda, el 20 de maig, coincidint amb la Nit dels Museus, els barcelonins i barcelonines es podran fer una selfie al Museu Etnològic i es podran endur la foto impresa i passaran a formar part de l’exposició temporal del Museu Etnològic Les cares de Barcelona.

Trobareu tot el programa d’activitats al web del Museu Etnològic

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article