Notícia

Neix la Diada d'Adifolk a Perpinyà

Aplecs i festesAdifolk

Perpinyà fou un dels principals centres acadèmics i comercials de la Corona d’Aragó. I malgrat que ja fa més de 350 anys que el Tractat de Pirineus escapçà la Catalunya ultra pirinenca del Principat, sempre han persistit les mostres d’agermanament entre ambdós territoris. Les darreres dècades no han estat una excepció. Així ho testifiquen la proclamació com a Capital de la Cultura Catalana 2008, la meravellosa feina desenvolupada per Aires de Bao, i l’adopció de l’eslògan Perpignan la Catalane per part del mateix Consistori. 

Amb la creació de la Diada d’Adifolk a Perpinyà – Mostra de cultura popular catalana a Perpinyà, l’Associació per a la Difusió del Folklore vol seguir aquesta rica tradició. Més d’un miler d’actuants –dansaires, cobles, bestiari, corals, sardanistes, diables, moixigangues, gitanes, bandes, jocs tradicionals— es desplaçaran a la capital del Rosselló (28 i 29 de juliol) per seguir enfortint els llaços. Des d’ADIFOLK, es destaca la voluntat de crear unes jornades molt participatives, que interpel·lin la ciutadania i permetin conèixer als principatins la història compartida dels dos territoris. Per aconseguir-ho, el DAP 2017 tindrà lloc en indrets emblemàtics de Perpinyà, com ara el Castellet – actual Museu Català de les Arts i Tradicions Populars –, la Catedral i la Plaça Verdum. Entre tota la programació, convé destacar la proclamació de Perpinyà com a 1a Ciutat Gitanera. La seva nominació comptarà amb la participació de l’Agrupació de Balls de Gitanes del Vallès.

Gràcies al recentment acord firmat entre Adifolk i la Corporació Catalana de Mitjans de Comunicació, la DAP 2017 gaudirà d’una àmplia repercussió mediàtica. La seva organització hauria estat impensable sense la col·laboració de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, la Coordinadora de Balls de Bastons de Catalunya, l’Agrupament d’Esbarts Dansaires, la Federació Catalana de Societats Musicals i la Confederació Sardanista de Catalunya. 

Comentaris

Hervé Pi Bao
1.

Comenta aquest article