Notícia

COET, pirotècnica i cultura del foc a l’abast de tothom

Diables i dimonis


Els amants de les tradicions amb foc tenen una cita imprescindible aquest dissabte 29 d'abril a l'Escorxador de Vilafranca del Penedès (carrer de l'Escorxador, 19-21), que acollirà la tercera edició del COET, el Certamen Obert d'Espectacles Tradicionals amb Pirotècnia, en què col·laboren diverses entitats de la ciutat que treballen amb el foc, sota l'organització de l'entitat COET.

Es tracta d'una jornada de convivència lúdica, cultural i divulgativa sobre la cultura del foc i la pirotècnia tradicional dins l'àmbit català, al voltant de la qual es duran a terme xerrades, tallers, fira de professionals i especialistes del sector i manifestacions festives de la cultura del foc i pirotècnia tradicional entre les 10h i les 22h de dissabte.

En l'apartat de xerrades, destaca On anirem a petar?, a càrrec de Jordi Cubillos i Almiñana, estudiós de la cultura popular en el seu vessant festiu. També hi haurà un debat obert sobre la nova Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya, i la xerrada Els foguerons, història i tradició, a càrrec de Josep Fornés, director del Museu Etnològic de Barcelona, del Museu de Cultures del Món de Barcelona i Patró de la Fundació Privada Festa Major de Gràcia, que explicarà l'origen d'aquesta tradició mallorquina.

I com no podria ser d'una altra manera, la jornada s'acabarà amb la Tronada tradicional amb mascles a la Rambla de Sant Francesc. Es tracta d'una forma pirotècnica festiva que es relaciona amb
l'antic costum de disparar armes de foc (fusells o canons) per anunciar una festa. La tronada tradicional consisteix en un 
rec de pólvora fent un dibuix més aviat lineal on
es posen a intervals, unes peces anomenades mascles i també trons.

Podeu consultar el programa íntegre, fent clic aquí.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article