Notícia

El gelede: reminiscència d'una comunitat matriarcal

Patrimoni Immaterial

No és casualitat que fes fortuna l’expressió “mare naturalesa”. A moltes latituds, la feminitat s’ha adorat com un símbol de protecció i fertilitat. La comunitat yoruba-nago, establerta a Nigèria, Togo i Benín, n’és un viu reflex. Quan s’acaben les collites, celebra una cerimònia d’homenatge a Iyà Nlà (literalment, “Mare Fantàstica) coneguda com a Gelede. Mitjançant aquesta dansa, els yoruba volen rendir tribut a la importància que les dones juguen en la seva organització social. L’espectacle també és pràctica per evitar amenaces o salvaguardar-se de les desgràcies que afecten la comunitat: sequera, epidèmies, fam, males collites... Per entendre quina importància tenen , cal comprendre que Iyà Nlà és venerada com la font primària de tota creació.

El ritual gelede se celebra de nit en una plaça pública. Els primers protagonistes de la cerimònia són els cantants, que apareixen al so del tambor i altres instruments. Són el preludi que tot ritual necessita abans que apareguin els autèntics protagonistes: els ballarins, adornats amb vestits coloristes, únics responsables d’encarnar les principals mares (entengui’s divinitats) de la comunitat. Les mascares que duen, d’una gran complexitat, es divideixen en dues meitats. En l’inferior es representa una cara femenina en calma; en la superior, en canvi, l’artista pot expressar lliurement el poder interior de les dones. En aquest empeny, s’utilitzen habitualment figures d’animals totèmics, com ara la serp (símbol del poder) o els ocells (missatgers del poder de les mares).

Malgrat que el gelede s’ha adaptat a la societat patriarcal del segle XXI, segueix tenint una importància vital per garantir la transmissió de patrimoni oral yoruba. L’any 2008, la UNESCO va reconèixer aquesta pràctica com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.  

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article