Notícia

El paisatgista d'una classe

Centres d'estudi

L’historiador i periodista Jaume Fabre presentà a la Biblioteca Francesc Candel el llibre “Els paisatges de Paco Candel”, que recull una interessant aportació de ponències i comunicacions que es feren en la trobada homònima, celebrada  el 25 d’octubre de 2015. En presentar l’acte, els presidents de la Fundació Candel i el Centre d’Estudis de l’Hospitalet, Pere Baltà i Manuel Domínguez respectivament, coincidiren en la definició “paisatge urbà i humà, àmbit social” per avaluar els continguts d’una trobada que resultà d’un gran interès per aprofundir en l’obra - però també en la personalitat polièdrica- de l’autor.

Algunes ponències d’aquella trobada apunten en la direcció de recordar el temps de Candel a l’ajuntament de l’Hospitalet i en l’ etapa de senador a Madrid –afirmà Jaume Fabre, que ha prologat el llibre-, però cal recordar que el seu no era un espai geogràfic, sinó sobretot temàtic. “Cada escriptor parteix de les vivències més pròximes. Per això Montjuic i el seus barris ocupen un lloc central en la producció de Candel, de la mateixa manera que una zona indefinida entre la Salut, el Carmel i el Guinardó és l’ambientació de les obres de Marsé o que l’imaginari comtat meridional de Yoknapatawpha ho és en els llibres de William Faulkner. Però no crec que el fonamental sigui el lloc, sinó la temàtica. El paisatge fonamental de l’obra de Candel és un paisatge de classe, no l’skyline d’un lloc.”

Amb afirmacions com aquestes comentà les ponències presentades recollides en el llibre i signades per especialistes tan reconeguts com el professor Jaume Guillamet, l’urbanista Joan A. Solans, el professor d’història de la cultura Jaume Botey o el demògraf Andreu Domingo. També destacà la vintena de comunicacions que reflecteixen la diversitat de l’entorn candelià i l’estima que compartien per l’escriptor. Alguns dels autors dels diversos treballs van intervenir enriquint amb noves aportacions els continguts d’un llibre i que van possibilitar una nova reflexió de Jaume Fabre fonamentada en una expressió de l’urbanista Francesc Roca: una ciutat mai no és acabada del tot, es transforma constantment.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article