Notícia

Una segona vida per al Ball de Cercolets de Valls

Esbarts dansaires

Qui diu que els joves no s’impliquen en la recuperació de la memòria històrica i la cultura popular? L’Associació Cultural Ball dels Cercolets de Valls és un exemple molt clar que el jovent és actiu en aquesta feina. Nascuda el desembre de 2016 fruit de l’empenta d’un grup de joves relacionats a través de l’Escola de Dansa Adagi i del món cultural de la ciutat, s’ha proposat el repte de donar una segona vida a un dels balls històrics de la ciutat, que s’havia perdut amb el pas dels anys. I a més, de fer-ho amb el màxim rigor històric. D’aquesta manera, Valls guanyarà un ball al seu conegut seguici cerimonial. Al llarg de la seva història, aquesta ciutat tarragonina ha acollit als seus carrers i places diversos balls populars, com el ball de la Primera, el ball de Gitanes, el ball dels Cavallets o el ball dels Cercolets.

L’origen del ball dels Cercolets es remunta a les festes i cerimònies de les veremes, i el seu nom prové dels cèrcols que sostenen els balladors, amb els quals es fan les figures, i que abans s’utilitzaven per simular la construcció d’una bóta de vi. L’esforç d’aquesta nova entitat per recrear el ball tal com era és important, des de la vestimenta fins a la música, passant per l’escenografia, el disseny, els balladors i la posada en escena general al carrer. L’estrena oficial del Ball dels Cercolets de Valls serà el diumenge 17 de juny, i comptarà amb la presència i acompanyament dels padrins del ball, el Ball dels Cercolets de Vilafranca del Penedès, que és més antic de Catalunya i l’últim ball de Cercolets que s’ha vist ballar a Valls per les Festes Decennals de l’any 1951. Qui es perdi aquesta posada de llarg tindrà altres oportunitats, amb l’anada i la sortida de Completes del dia 23, l’anada i sortida d’ofici del 24, dia de Sant Joan, i el Tomb del Poble de la tarda. També formarà part dels actes rituals de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela cada 10 anys.

Tal i com explica l’Associació, el cost del vestuari va a càrrec d’un patrocinador privat, l’empresa LEAR Corporation, líder mundial en el disseny i fabricació de sistemes de distribució elèctrica, productes electrònics i seients per a l'automòbil. Però per poder arribar a cobrir els costos totals de la recuperació del ball, l’entitat ha iniciat una campanya de mecenatge popular amb la plataforma Tot Suma. La campanya va arrencar el 20 de març i s’allargarà 44 dies. En funció de la quantitat aportada, els mecenes podran gaudir de diverses recompenses com ara agraïment a les xarxes socials oficials del Ball, una xapa oficial del ball, un mocador del ball, una samarreta, una bossa de mà, l’agraïment al cartell de l’estrena del ball, una invitació per la pre-entrena del ball (4 de juny) i fins i tot una actuació particular del ball i una xerrada sobre la recuperació del ball.

Podeu sumar-vos a aquest projecte en aquest enllaç

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article