Notícia

Com ballaven els catalans a l'edat mitjana? 

Esbarts dansaires

La influència cultural musulmana en els territoris de la Corona d’Aragó fou molt important, i no sempre ha estat degudament explicada. L’exposició Ballar el Moro, que s’albergarà durant tot el mes d’abril a La Casa dels Entremesos, repassa la influència dels àrabs, mauritans, sarraïns, berbers, etcètera, en el patrimoni festiu català. Quina indumentària duien? Quins balls practicaven? Quina influència han exercit en les celebracions actuals? Les persones que visitin Ballar el moro poden començar a respondre preguntes com aquesta.

Segons Raül Sanchis, comissari de l’exposició, “Ballar el moro s’assenta sobre els treballs de camp i la recerca documental que hem dut a terme a la Mediterrània occidental durant aquests últims anys amb la finalitat de recollir els rastres dels balls festius d’arrel tradicional en els quals el moro fingit representava un paper rellevant”.

L’exposició s’estructura en tres blocs clarament diferenciats. En el primer s’explica la percepció social que es tenia de la figura del moro, i més accentuadament la influència que la cultura andalusina exercí en les festes cristianes durant els segles XV i XVI. A continuació, fruit d’una laboriosa recerca historiogràfica, es detallen els diferents tipus de ball (individuals, en parella, en grups confrontats o aïllats) dansats en les terres de parla catalana. Finalment, la mostra planteja quines influències han exercit totes aquestes manifestacions en tres entremesos actuals: els gegants, els cavallets i les naumàquies.

Ballar el moro ha estat produïda pel Museu Etnològic de Barcelona i l’Associació Cultural Joan Amades, i ha comptat amb el suport del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili, la Diputació de Tarragona i la xarxa de les Cases de la Festa de Barcelona.

Seguint amb el seu empeny didàctic, Sanchis també ha comissariat –juntament amb Licia Buttà i Francesc Massip—l’exposició El teatre del cos. Dansa i representació a la Corona d'Aragó, que es pot veure al Centre Cultural La Violeta de Gràcia fins al 31 de març.  

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article