Notícia

'Els paisatges de Candel': totes les seves cares

PublicacionsCentres d'estudi

Resumir qui era una persona sempre és una tasca extraordinàriament complicada. Mai és fàcil descriure’n íntegrament el seu pensament i caràcter, i menys encara quan aquesta persona ha gaudit de la popularitat i transcendència de Paco Candel. En aquesta tessitura, esdevé una bona opció aproximar-nos-hi mitjançant les obres que va escriure i els paisatges que va retratar. Dibuixar el retrat general des de múltiples perspectives, talment fos un trencaclosques al qual convé encaixar totes les peces.

Seguint aquesta filosofia, l’octubre del 2014 es va celebrar la Trobada d’Estudis “Els paisatges de Candel”. En el sí dels actes de commemoració del 50è aniversari de la publicació d’Els altres catalans, vint conferenciants van citar-se per explicar quins pensaments i sensacions els havia inspirat la seva figura.  Dimecres 5 d’abril (19:00h), la Biblioteca Francesc Candel presentarà del recull d’intervencions que s’hi van pronunciar. El prologuista de llibre Jaume Fabre, considerat un dels grans estudiossos contemporanis dels barris barcelonins,  esbossarà les principals virtuts del recull. 

Els paisatges de Candel reflecteix les diferents dimensions vitals del cronista barceloní (la seva joventut València, l’arribada a Barcelona i la ràpida implicació amb la vida veïnal de La Marina i Zona Franca, la denúncia a les condicions de vida dels emigrats, la seva faceta com a novel·lista.....). A través d’aquest record, ens acompanya en les transformacions demogràfiques i urbanístiques que va viure la capital catalana durant els anys 50 i 60.  Les quatre conferències que protagonitzen el volum porten la firma de reconeguts acadèmics. Especialment interessant és la ponència “Transformació urbanística de l’espai candelià”, a càrrec de l’arquitecte urbanista Joan Antoni Solans Huguet. Com a director general d'Urbanisme de la Generalitat de Catalunya entre 1980 i 1997, Solans ha viscut de primera l'evolució dels barris dominats pel barranquisme.

Certamen literari Francesc Candel 2017
El Districte de Sants Montjuïc ha convocat la XXIV Certamen Literari Francesc Candel. Els treballs en les tres categories convocades (relat curt, reportatge periodístic i poesia) es poden presentar fins al 4 d’abril a la Biblioteca Francesc Candel, la Biblioteca Vapor Vell i la Biblioteca Poble Sec-Francesc Boix. El veredicte es farà públic el 24 de maig durant l’acte de lliurament dels premis, que tindrà lloc a la Biblioteca Francesc Candel. Es poden consular les bases seguint aquest enllaç.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article