Notícia

La tradició musical eivissenca, al Tradicionàrius

Música tradicional
L’ombra de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya és molt llarga, i paradoxalment, no menys il·luminadora. A finals dels anys 20, els investigadors Baltasar Samper i Ramon Morey van recórrer totes les illes balears per registrar les cançons de tradició popular. En el si d’aquest periple, l’any 1928 van visitar Eivissa i Formentera per conèixer també la musicologia popular dels seus habitants.

Passats gairebé 90 anys d’aquesta recerca, el Centre Artesà Tradicionàrius acollirà un concert que beu directament dels seus fruits: “Les cançons d’Eivissa, ahir i avui” (Divendres 24, 22:00h). Els artistes eivissencs més reconeguts s’han sumat altruistament  a aquesta iniciativa, i Tornaveu ha decidit que no podia fer menys. Amb l’objectiu de promocionar la difusió del cant eivissenc a Catalunya, els seus lectors gaudiran d’una promoció del 40% de descompte en el preu de l’entrada (veure fotografia adjunta).

Dos dels intèrprets eivissencs més reconeguts, Vicent Martí Serra i Toni Manonelles, interpretaran exemples dels dos estils principals de cançó eivissenca: la “glossada” i la “redoblada”; Isidor Marí interpretarà algunes de les adaptacions folk que convertiren Uc en un grup emblemàtic, mitjançant el qual aconseguiren rescatar de l’oblit algunes peces, actualitzar-les i retornar-les a l’imaginari popular; finalment, Projecte Mut presentarà les versions rock que han fet de les cançons de la seva terra.

“Les cançons d’Eivissa, ahir i avui” vol promoure la necessitat d’adaptar constantment les cançons de la tradició popular. Demostrar que la comptabilitat entre estils, èpoques i gèneres no només és possible, sinó també molt positiva per mantenir ben viva la tradició oral. Podeu consultar més informació sobre la música tradicional a les Pitiüses seguint aquest enllaç

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article