Notícia

Figueres inaugura la Capitalitat de la Sardana 2017

Sardanes

Dissabte 11 de març, Figueres va encetar la 5a edició del projecte Capital de la Sardana amb l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip destacant que “és un da històric per a Figueres perquè es fa justícia i reconeixement a la rellevància que hi ha tingut la sardana aquests darrers 200 anys”. També va indicar que la capitalitat de Figueres portarà la sardana fora de Catalunya; en concret a Andalusia, Romania, el Rosselló i la República Txeca.

Figueres, com a Capital de la Sardana 2017, contempla un ampli programa que abasta fins i tot activitat fora del territori català, i que coincideix amb la celebració del bicentenari del naixement de Pep Ventura, que ja va començar a celebrar el 2 de febrer.

A l’esdeveniment institucional d’inici de la capitalitat sardanista també hi va assistir Marc Solsona, l’alcalde de Mollerussa, anterior Capital de la Sardana, qui va declarar que “la sardana representa molt més que música; també persones, emocions i paisatge”. A més a més, va remarcar que la capitalitat de la sardana que han exercits els ha servit per rellançar l’activitat sardanista i incloure l’ensenyament dels instruments de la cobla a l’Escola Municipal de Música. També hi van assistir Pere Vila, president de la Diputació de Girona; Francesc Ten, director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona; Quim Felip, regidor de Cultura Popular de l’Ajuntament de Figueres; Víctor Sallés, coordinador de Capital de la Sardana; Joaquim Rucabado, president de la Confederació Sardanista de Catalunya i Montserrat Mauné, presidenta del Foment de la Sardana Pep Ventura, entre d’altres autoritats polítiques i personalitats del món de la sardana i la dansa catalana.

Pregó de la periodista Victòria Palma
L’esdeveniment va comptar amb el traspàs de la bandera de la capitalitat i un pregó a càrrec de la musicòloga i locutora de ràdio Victòria Palma, qui va destacar el paper eminentment masculí que va tenir la sardana al seus orígens i com la sardana era una dansa de seducció. Ha animat en aquest sentit a mantenir la capacitat de transmetre emocions que té la sardana i a omplir les places de vida amb el seu ball. Paral·lelament, es va estrenar la sardana ‘Figueres Capital de la Sardana 2017’, del compositor Martí Fontclara i es va descobrir una placa commemorativa de l’esdeveniment a l’Ajuntament de Figueres.

Premis Capital de la Sardana 2017
En aquest esdeveniment també es van donat a conèixer els Premis Capital de la Sardana 2017, que suposen un reconeixement per a persones, entitats i institucions que han desenvolupat una tasca de difusió i defensa de la sardana i la dansa tradicional. La Comissió Capital de la Sardana és l’encarregada d’atorgar-los segons unes categories establertes després de recopilar, proposar i analitzar les diverses propostes presentades. Enguany, els premiats són:
Medalles al Mèrit:

 • Medalla al Mèrit Sardanista: Bartomeu Duran i Olaria per la tasca realitzada com a president de Badalona Sardanista, com a vicepresident de la UCS durant 10 anys, com a president de la Federació Sardanista de Catalunya des del 1999 fins al 2012 i com a president de l’Obra del Ballet Popular del 2008 fins al 2016.
 • Medalla al Mèrit Musical: Antoni Mas i Bou per la seva activitat com a instrumentista, director, compositor de sardanes i de diversos gèneres musicals i lletrista. Va ser l’impulsor i fundador de la cobla Marina i va dignificar la professió de músic des del Sindicat de Músics de Catalunya Musicat.
 • Medalla al Mèrit de la Dansa: Josep Vilar i Brasó per la seva dedicació al món de la dansa, primer a l’esbart Montserrat, i després a Ballets de Catalunya des de l’inici, esbart del qual va ser director i actualment n’és el President d’honor. En el vessant folklòric va consolidar una nova recerca de l’Espolsada de Premià de Dalt.

Els guardonats als Premis són:

 • A la Dedicació:
  • A Jaume Virgili i Sambola pels innombrables cursets de sardanes que realitza a diversos indrets del Camp de Tarragona des de fa anys.
  • A Joan Codina i Font en reconeixement a la seva dedicació des de jove a impulsar tota mena d’activitats sardanistes a Sant Quirze de Besora i Montesquiu i per ser l’impulsor de l’aplec comarcal d’Osona.
  • A Joan Farreny i Calafell per la seva activitat com a instrumentista, director i professor a Agramunt, on va fundar tres cobles, a Balaguer i a Tàrrega, on va col·laborar en la formació de la Cobla Tàrrega Jove.
  • A Josep Maria Roset i Salla per tota la tasca realitzada a l’Agrupació Sardanista Amics de la Sardana d’Almacelles, impulsant el moviment sardanista de la població i com a membre de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida de la qual ha estat vicepresident i president.
  • A Montserrat Juvanteny i Espelt per la seva incansable activitat a favor de la sardana com a conductora de programes de ràdio, en articles al Diari de Girona, presentadora d’aplecs i de concerts i formar part de comissions per retre homenatges a músics diversos. A més a més, actualment dirigeix i presenta el programa 'La principal de la Rambla' a FeM Girona Ràdio.
 • A la Continuïtat:
  • A l’aplec de Mollet pels seus 75 anys.
  • A l’aplec de Flix pels seus 50 anys.
  • A l’aplec de Lloret de Mar pels seus 50 anys.
  • A l’Esbart Dansaire Sant Pol pels seus 75 anys.
  • A la cobla del Col·legi Santa Maria de Blanes pels seus 50 anys.
  • A la colla sardanista Repuntejant pels seus 50 anys.
 • A Mitjans Audiovisuals: Al documental Descobrint la sardana més enllà dels tòpics produït per Roger Marín i Puigpelat i dirigit per Marc Font, en què mostra la reacció de persones sense idees preconcebudes davant d’actes sardanistes.
 • A la Promoció i Difusió:
  • A la revista UNIÓ per la difusió del món de les colles i concursos.
  • A cafès Soley per la impressió en els paquets de cafè de la imatge del monument a la sardana de Barcelona.
  • A la colla sardanista Dansaires del Penedès per tota la publicitat i difusió per mitjans diversos que fan de la sardana a Catalunya i l’estranger.
 • A la Divulgació Musical: A Rosa Mari Ramírez i Abella per la tasca de recuperació i difusió de sardanes cantades i edició de CDs.
 • A Iniciatives Renovadores:
  • A l’espectacle In Somni, que presenta la companyia de dansa Kulbik Dance amb la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i música electrònica amb el Dj Mario Nieto dirigit a un públic sardanista i no sardanista amb la sonoritat de la cobla en un format diferent al que estem acostumats.
  • A l’espectacle literari-musical Més Bertrana, més!  amb la cobla Ciutat de Girona i lectura de textos d’Anna Farriol, creat amb motiu de la celebració de l’Any Aurora i Prudenci Bertrana, commemoratiu dels 125 i 150 anys del seu naixement.
  • A l’espectacle Tututs! Experiència musical en què la cobla Bisbal Jove i l’actor David Planas acosten la cobla a un públic familiar amb grans dosis d’humor i expliquen com és un dia de Festa Major i el paper que hi juga la cobla.

El lliurament d’aquests premis se celebrarà a Figueres el divendres, 24 de novembre al Teatre Jardí.
Es pot obtenir més informació sobre la capitalitat de Figueres a la pàgina web www.capitaldelasardana.cat/figueres2017 o als perfils de les xarxes socials de Facebook (https://www.facebook.com/capitaldelasardana), Twitter (@Capital_Sardana) i Instagram (https://instagram.com/capital_sardana).

La capitalitat de la sardana de Figueres durarà tot aquest 2017 i fins al març de l’any vinent, quan Montblanc en prendrà el relleu. Les poblacions Capital de la Sardana precedents han sigut Arenys de Munt (2013), Barcelona (2014), Calella (2015) i Mollerussa (2016).

L’organització de Figueres com a Capital de la Sardana 2017 va a càrrec de l’Ajuntament de Figueres, el Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres i la Confederació Sardanista de Catalunya, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Capital de la Sardana és un projecte festiu, de debat i turisme anual per a sardanistes i no sardanistes.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article