Notícia

Neix la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya

Diables i dimonis

Després de molts mesos de preparació, finalment es va escollir un lloc (Vilanova i la Geltrú) i una data (22 de gener) per constituir la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya (CBDTC). La creació de la nova federació, hereva de la Coordinadora de Balls de Diables Centenaris amb Parlaments, vol donar un nou impuls al reconeixement, difusió i recerca dels balls de diables catalans. Tal com manifestava Josep Bargalló en aquest article recollit a Tornaveu, es tracta d’una expressió cultural genuïna del Camp de Tarragona i el Gran Penedès, datada documentalment des de principis del segle XVII.

Amb aquesta nova denominació, la CBDTC vol remarcar el caràcter inclusiu de la federació, oberta també a les colles que practiquin balls de diables no centenaris. Malgrat que el model tradicional de diables únicament és representat per onze colles, els objectius de la nova Coordinadora són ambiciosos: vetllar pel reconeixement institucional dels balls de diables, treballar pel seu manteniment o recuperació arreu de Catalunya, potenciar que es respectin els models recollits tradicionalment, i fomentar-ne la recerca per tal de tenir més conèixer sobre els seus orígens i variants.

Des de 1995, quan es va celebrar a Vilafranca la primera Mostra de Balls Centenaris amb Parlaments de Catalunya, les colles de diables de balls tradicionals (això vol dir, gairebé sempre, balls parlats) es reuneixen assíduament. Durant aquests 20 anys, s’ha realitzat una intensa tasca divulgativa amb l’objectiu d’ensenyar les diferents tipologies de balls i personatges que el conformen, dedicant un especial èmfasi al públic infantil.

La CBDTC està formada actualment per 11 balls de diables: Ball de Diables de Reus, Ball de Diables de Tarragona, Ball de Diables de Torredembarra, Ball de Sant Miquel i Diables de La Riera de Gaià, Ball de Diables del Vendrell, Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú, Ball de Diables de l’Arboç, Ball de Diables de Vilafranca, Ball de Diables de Sitges “Colla Vella”, Ball de Diables de Sant Quintí de Mediona i Ball de Sant Miquel i Diables d’Igualada.


 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article