Notícia

Josep Vila porta a Suècia un programa de música catalana

Cant coral


Dissabte 28 de gener de 2017 el sabadellenc Josep Vila i Casañas dirigirà el Cor de la Ràdio Sueca, a Stockholm, amb un programa protagonitzat per música del mateix Josep Vila juntament amb obres de Bernat Vivancos, Feliu Gasull i Alejandro Yagüe. És el primer cop que aquesta prestigiosa formació coral professional convida un director de l’estat espanyol a dirigir un dels seus concerts.

Tal com explica el mateix Josep Vila: «Quan el Cor de la Ràdio Sueca es va posar en contacte amb mi ho va fer interessat tant per la meva faceta de director com de compositor. Volien que anés a dirigir-los un programa de música meva». El compositor, director i professor coneix bé suècia, hi va passar un any de formació de postgrau amb Eric Ericsson, referent indiscutible a nivell mundial de la direcció coral. «Suècia era en aquell moment, i encara és ara, la punta de llança indiscutible de la música coral del planeta. Allí vaig poder treballar i aprendre a un nivell que no és possible fer-ho enlloc més.»

Per Vila suposa una fita important en la seva llarga i consolidada trajectòria, de la qual la seva especialitat és el repertori vocal a capella, i també la literatura coral-orquestral de tots els temps. Després d’exercir la titularitat dels cors amateurs i professionals més prestigiosos de l’estat (Cor Lieder Càmera (1990 – 2006), Cor de RTVE (2007 – 2010), Cor de Cambra del Palau (2011 – 2016), Orfeó Català (1998 – 2016), etc) Josep Vila inicia una nova etapa de la seva trajectòria artística que es recolzarà en dos grans pilars: una carrera com a director convidat a nivell internacional i una dedicació més intensiva a la composició. Compaginarà aquestes dues activitats amb la docència, una de les seves grans passions, a l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya).

El concert que dirigirà Josep Vila a la Ràdio Sueca es podrà escoltar ben aviat a Catalunya Música en el marc del programa internacional d’intercanvi de concerts de la UER. Cal destacar que Vila, també ha excel·lit en la seva faceta de preparador de cor, treballant al costat de directors del prestigi internacional de Daniel Barenboim o Gustavo Dudamel, entre d’altres.

Josep Vila i Casañas, nou fitxatge de FICTA

Apareguda a mitjans de l’any passat, FICTA és una nova editorial de música i discogràfica gironina, que s’encarregarà de la publicació de diverses obres corals de Josep Vila, per començar s’editaran les tres obres que el compositor dirigirà al concert a Stockholm. Prèviament FICTA ja ha publicat un llibre-disc amb les seves cançons per a cor infantil, Un barret de cançons (interpretat pel Cor Infantil Amics de la Unió amb Josep Surinyac al piano, tots sota la direcció de Josep Vila i Jover), així com l’edició de la Missa Sanctus-Benedictus per a doble cor, de la qual el proper mes d’abril la discogràfica llançarà un disc enregistrat pel Cor Lieder Càmer, sota la direcció d’Elisenda Carrasco. A més, l’editorial gironina ha publicat Devouring time, una extraordinària obra a cappella per a cor mixt i quartet vocal solista sobre el sonet xix de William Shakespeare; i finalment la seqüència Victimae paschali laudes per a cor mixt, cor de veus blanques, mezzosoprano i baríton solistes dedicat a la Mireia Barrera i el Cor Madrigal en el seu trentè aniversari.
 
En paraules de Martí Ferrer, editor, “comencem aquesta relació professional (l’amistat ve d’abans) amb tanta il·lusió com sentit de responsabilitat: que un compositor i director del nivell de Josep Vila s’hagi fixat en nosaltres per publicar la seva música ens fa molt feliços però ens exigeix també molt: una música tan extraordinària i un nom amb la projecció internacional com té Josep Vila ens obliga a publicar molt i molt bé però sobretot a promocionar encara millor aquest repertori.» Completaran el catàleg de les obres de Josep Vila a FICTA, la publicació, al llarg del 2017, obres de format més gran com ara el Te Deum o El Mirador per a cor i orquestra com també el Veni Creator, obra per a solistes, cor i orquestra estrenada el passat més de maig amb motiu del 125è aniversari del Palau de la Música.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article