Notícia

El Tradicionàrius dobla la seva programació pels seus 30 anys

Música tradicional

Periodista i realitzador audiovisual

Jordi Fàbregas en el balanç de l’edició anterior del Tradicionàrius, la 29a, davant dels periodistes va dir que alguna en farien per celebrar el 30 aniversari, però que seria en la línia del que el Festival Internacional de Folk ha dut a terme durant les tres dècades que es commemoren en la present edició. La promesa del director artístic de no esperar cap gran foc d’artifici, s’ha consolidat amb una iniciativa, si s’escau, més èpica i espectacular, ja que es basa en fets concrets i no en exercicis d’autobombo: la 30a edició del festival comptarà amb sis mesos de programació, el doble de l’habitual, de manera que començarà el 13 de gener amb un concert, Trenta Tradicionàrius Traçats, que lluny de l’exercici nostàlgic reunirà els principals protagonistes de la primera edició del Tradicionàrius, i acabarà el 23 de juny.
 
“Hem aconseguit una relació de normalitat amb tots els territoris de parla catalana”, ha exposat Fàbregas en la roda de premsa de presentació de la 30a edició, en la qual Quim Soler, gerent del festival, ha exposat que el pressupost per a aquesta edició serà de quasi 235.000 €, fet que suposa un increment de més de cent mil euros respecte l’edició anterior. “Uns diners que van directes a les butxaques dels tècnics, músics, i treballadors, i cal afegir el fet que suposa comptar amb tota la infraestructura del C.A.T [Centre Artesa Tradicionàrius, situat a la Plaça d’Anna Frank del barri de Gràcia de Barcelona, seu del festival i que disposa d’una sala de concerts]”. “La tasca de les administracions és engreixar una màquina sòlida i amb futur com és el Tradicionàrius, donar-li l’oli que permeti que flueixi amb aquest grans nivells de qualitat en què ho ha fet al llarg de trenta anys”, ha exposat Lluís Puig, Director General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, en  una presentació que també ha comptat amb Carles Sala, director de Cultura de Proximitat de l’ICUB i Magda Duñach, consellera de cultura del Districte de Gràcia, els quals han valorat la feina constant del Tradicionàrius i el fet que a esdevingut un referent de la música folk i d’arrel tradicional.
 
La programació preveu ser una bona mostra de les principals virtuts del Tradicionàrius. Així doncs, l’edició actual comptarà amb les habituals col·laboracions amb el festival BarnaSants de cançó d’autor (per exemple, Joana Gomila presentarà una actualització del cançoner mallorquí amb el seu Folk Souvenir, dijous 16 de febrer a les 21.30h, al C.A.T.), amb l’Auditori de Barcelona (entre d’altres, el concert de Jordi Molina dissabte 11 de febrer a l’Auditori de Barcelona, a les 21h), entre d’altres col·laboracions.
 
Un altre dels fets distintius del Tradicionàrius, les cartes blanques en les quals es convida a músics a que facin el que millor saben fer i sense cap més petició que la que el seu nom indica, acollirà el concert presentació del treball Morse d’Aleix Tobias (dijous 9 de febrer a les 21.30h, al C.A.T) o la recuperació del músic i productor Xavier Batllés (dijous 11 de maig a les 21:30h al C.A.T.). Els habituals intercanvis entre territoris de parla catalana hi seran presents amb cites ja consolidades com la Nit d’Aran al C.A.T, que enguany comptarà amb Alidé Sans que presentarà el disc Eth Paradís ei en tu i el grup Sarabat (divendres 7 d’abril a les 22h al C.A.T.). D’altra banda, el Tradicionàrius acollirà presentacions tan esperades com el disc A Barcelunya, homenatge a la producció en català de l’enyorat Gato Pérez (dissabte 4 de març a les 22h al C.A.T.) o el retrobament amb grups de la resta de l’Estat que són referència obligada i que un festival com el Tradicionàrius ha ajudat a créixer, com és el cas de Nuevo Mester de Juglaría que portarà el seu Repertorio histórico (divendres 9 de juny a les 22h al C.A.T). Cal destacar el cocnert de Maria del Mar Bonet, en plena celebració del seus 50 anys dalt dels escenaris (divendres 2 de juny a les 22h al C.A.T). A més hi haurà presentacions de llibres sobre l’àmbit del folk i el C.A.T acollirà dues exposicions cedides pel Museu Etnològic de Barcelona, una dedicada sobre els 25 anys de com la tradició balear del Foguerons de Sa Pobla s’han instaurat al barceloní barri de Gràcia i una altra sobre el carnestoltes.
 
Una programació que dóna visibilitat als signes d’indentitat del festival i que conviurà amb les activitats que es continuaran donant a la seu del festival, el Centre Artesà Tradicionàrius (C.A.T), que ofereix des de la seva inauguració l’any 1993 a la gracienca plaça d’Anna Frank programació durant tot l’any.
 
Un concert inaugural amb nostàlgia sí, però també mirant el futur
 
En primer lloc, i mostrant l’arrelament del C.A.T. al barri de Gràcia, divendres 13 de gener a les 20h se celebrarà el seguici inaugural que partirà de la plaça de la Vila a la plaça d’Anna Frank, seu del C.A.T i que es comptarà amb Kabum i el Col·lectiu Guirigall. El conjunt de percussió resident al C.A.T. i la formació grallera formada exclusivament per aquest esdeveniment iniciaran una cercavila que acabarà a la seu del Tradicionàrius.
 
Tot seguit, a les 22.30h se celebrarà el concert inaugural, Trenta Tradicionàrius Traçats, que comptarà amb la participació de tots els grups que van intervenir l’hivern del 1988 a la primera edició del festival. I que comptarà amb la conducció de Jaume Arnella, que estrenarà el Romanço Tradifolk que ha creat per a l’ocasió. Amb un record especial per artistes que hi van ser fa trenta anys i que ens han deixat, Maria Lafitte i Josep Verdaguer “Roviretes”, el concert aconseguirà reunir tots els protagonistes d’aquella primera edició, que feliçment tots es troben en actiu. Així doncs, a la cita no hi faltaran els Ministrers de Vila Nova, Rosa Zaragoza (amb Francesc Tomàs “Panchito”), la Cobla Manxaire, els Primera Nota, els Ludicfolk, la Cobla Mínima, Alfons Encinas i Els Trobadors, els Solistes de la Costa i el grup Retaule.
 
Una celebració que inicia un 30a aniversari per un projecte ple de futur.
 
Podeu consultar tot el programa del 30è Tradicionàrius, editat com a suplement del diari ARA, fent clic aquí.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article