Notícia

Els secrets dels gegants de la Barceloneta, a la Casa dels Entremesos

GegantsExposicions

És fàcil identificar-los. La seva passió pel mar els delata. Ella és una peixatera i ell un pescador. Són els gegants de la Barceloneta, la Maria la Néta -una geganta caribenya néta del Gegant de la Ciutat- i en Pep -un pescador de l'Atlàntida portat a la Barceloneta a bord del submarí Ictineu per Narcís Monturiol-, i van arribar a aquest barri mariner l'any 1991, i des d'aleshores han estat els protagonistes de les festes majors del barri, però també s'han colat en d'altres festes de la ciutat i han viatjat a Europa.

Des de la seva arribada a la capital de Catalunya han passat vint-i-cinc anys. I s'han convertit en els amos de la festa. De fet, l'any 1996, amb motiu del seu cinquè aniversari per les Festes de Sant Miquel van estrenar el seu ball propi: l'Havanera d'en Pep Barceló i la Maria la Néta, una composició musical d'Antònia Vilàs amb coreografia dels membres de la colla. L'any 2001 en Pep Barceló i la Maria la Néta es van casar, la cerimònia la va oficiar el capgròs Mossèn Filomeno, van tenir com a padrins els Gegants de la Ciutat i els del Pi. Per a l'ocasió van estrenar vestits, i el 2006 van tenir un fill, en Miquelet, gegantó que representa un corista de la Pasqua Granada, una festa molt popular al barri.

I ara celebren els vint-i-cinc anys amb una exposició a la Casa dels Entremesos, que s'inaugura dijous 12 de gener i que es podrà veure fins el 12 de març: Primer quart de segle dels Gegants de la Barceloneta, del comerç a la tradició, que convida a un viatge en el temps a través dels moments i símbols més significatius de la seva història. Coneixereu el significat de la Torre del Rellotge i el General Lagarto, les activitats realitzades al llarg dels anys, els viatges, les celebracions...

A tall d'exemple, s'explica que la Torre del Rellotge es va crear amb la voluntat que fos considerada un gegant. I ho va ser, perquè va ser reconeguda com a tal en el II Congrés de Cultura Popular i Tradicional Catalana en l'àmbit de gegants i capgrossos. És una còpia fidel de la Torre del Rellotge que es troba ubicada al moll de Pescadors i es considera un homenatge a un dels símbols històrics i arquitectònics que hi ha a la Barceloneta.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article