Notícia

La Cobla Ciutat de Girona inaugura l’Any Bertrana

Música tradicional

“Un empordanès de Tordera”. Així acostumava a presentar-se Prudenci Bertrana (1867-1841). L’autor de Josafat sentia molta estima pel municipi maresmenc, que l’havia vist néixer, i una vinculació no menor amb Girona, on va viure bona part de la seva infantesa i tota la seva joventut. La celebració de l’Any Bertrana, impulsada per l’Ajuntament de Todera amb l’objectiu de reivindicar la figura del seu escriptor més il·lustre, servirà per tornar a estrènyer els llaços entre aquestes dues poblacions.

Els actes de commemoració començaran dijous 19 de gener (20:00h). El Teatre Clavé de Todera acollirà  l’espectacle musical—literari  Més, Bertrana, més! Amb aquest títol vitalista, la Cobla Ciutat de Girona utilitza dues anècdotes artístiques per elogiar la literatura i la cobla. Quan Joan Maragall va llegir la conferència De les belleses de la natura i el meu goig (1908), va enviar una carta a Bertrana encoratjant-lo a escriure “més, més”.

El guió de l’espectacle (Xavier Masjuan) s’inspira en fragments de l’obra de Prudenci Bertrana i  textos extrets de la biografia escrita per la seva filla Aurora. Jesús Ventura, director de la Cobla Ciutat de Girona i autor musical de l’espectacle, hi ha introduït sardanes molt vinculades amb el novel·lista. Destaca, en aquest sentit, la cobla Alegroia, dedicada a Bertrana pel reputat compositor Cassià Casademont.

Paral·lelament, la Fundació Prudenci Bertrana vetlla per difondre el llegat de l’escriptor torderenc i organitzar els Premis Prudenci Bertrana de novel·la, que enguany commemora el 50è certamen.  

Seguint aquest enllaç, podeu informar-vos de totes les activitats previstes en l’Any Bertrana. 
 
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article