Notícia

El rock i la sardana es troben a 'Sardaxou'

Sardanes

Periodista - Equip de redacció Ens de l'Associacionisme Cultural Català


Què tenen en comú els amants del rock i els d'un pilar fonamental de la cultura popular catalana com la sardana? A primer cop d'ull, no res més enllà de la passió per la música... però i si us diem que podeu gaudir d'una sardana amb tocs de mites del rock com Queen, Elvis Presley, Mike Jagger, Europe, Rod Taylor o Charlie Parker...., o encara més a prop, de Lax&Busto i l'Elèctrica Dharma?

Aquesta és la proposta musical del desè volum de la col·lecció Sardaxou, impulsada per l'entitat Cobla Contemporània, que difon des de l'any 1995 una manera de fer música del tot innovadora, acceptada àmpliament pels programadors i el públic en general. Es tracta d'una col·lecció de CD, el que s'acaba de presentar és sobre Rock, en què es presenten seleccions de temes en què, mantenint l'estructura de la sardana, s'aporta "una nova manera de gaudir del so i dels instruments de la cobla, un conjunt instrumental únic al món, però amb un toc diferent, en aquest cas, incorporant-hi melodies de cançons de rock de grups del país i internacionals molt coneguts", explica a Tornaveu en Jeroni Velasco, compositor i un dels impulsors del Sardaxou.

En cap cas "no es destrossa" la sardana, avisa Velasco, que afegeix que "és un disc basat en peces de rock, però no deixen de ser sardanes que podem ballar al carrer. De manera que l'objectiu no és modernitzar la sardana, sinó donar-li un toc diferent per ampliar el públic a què s'adreça". De fet, Cobla Contemporània ja va començar aquesta experiència fa una dècada quan va començar la col·lecció de discs, entre els quals n'hi ha de dedicats a les cançons del cinema, a les cançons d'estiu o a la música tradicional catalana, entre d'altres.

Jeroni Velasco reconeix que els diversos CD de la col·lecció han tingut "una gran acollida", però deixa clar que "la nostra feina no és vendre discos", sinó fer que la gent se senti atreta per la sardana, i "crec que ens en sortim prou bé!", afegeix. Per tant, aquest nou CD, que es pot comprar durant les actuacions de la Cobla Contemporània o a través del seu web, vol "sumar gent que fins ara no s'havia acostat al món de la sardana".

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article