Notícia

La Federació Catalana dels Tres Tombs inicia temporada i celebra vint anys

Tres tombs


El dia 8 de gener de 2017 comença oficialment la temporada dels Tres Tombs a Catalunya, i ho farà amb la lectura del pregó d’inici a l'Ampolla, poble que serà la seu de la 20a Trobada Nacional de Tres Tombs, acte que se celebrarà l’1 de maig de 2017, en un any on la Federació Catalana dels Tres Tombs celebrarà els 20 anys de la seva fundació. El pob
 
L'Hotel Flamingo de l'Ampolla serà l'escenari on el 8 de gener a les 11:30h del migdia es durà a terme l’habitual pregó dels Tres Tombs de Catalunya, que enguany serà a càrrec de Jordi Moretó, ben conegut per haver realitzat la volta a Catalunya l'any 2015 amb el seu ruc català, Nic, en un viatge que va començar i finalitzar a Cambrils, i va recórrer 1.200 km pel nostre país. A més, es comptarà amb la presència de Francesc Arasa, alcalde de l'Ampolla, de Tània Guasch, presidenta de la Federació Catalana dels Tres Tombs i d'Hilari de Pardo, president de l'Associació Amics del cavall de l'Ampolla,.
 
Al pregó hi seran representades les 95 entitats que formen la Federació Catalana dels Tres Tombs amb les seves respectives banderes, i l’acte serà també el tret de sortida de la celebració del 20è aniversari de la consolidació legal de la federació. “De fet, la llavor que va fructificar en l’entitat es va donar a Igualada l’any 1996, on es van reunir diverses colles que celebraven els Tres Tombs, però legalment ens vam constituir el 1997”, explica Tània Guasch, presidenta de la Federació Catalana dels Tres Tombs des de l’any 2009, tot i que hi va entrar el 2006 com a membre de la junta de la federació. “Crec que hi ha hagut una evolució molt positiva, i actualment no només hem augmentat el nombre de pobles que han federat les seves colles dels Tres Tombs, sinó que hi ha hagut un augment global de la qualitat dels Tres Tombs, esdevenint un museu vivent de quan les bèsties de tir servien tant per desplaçar mercaderies, com persones”.
 
La tradició dels Tres Tombs consisteix en què cavalls, carros, carrosses i altres animals duen a terme tres voltes o passades pels carrers de la població, en honor de Sant Antoni Abat, protector dels animals domèstics i dels traginers. Si bé la festivitat del Sant se celebra el 17 de gener, al llarg dels primers mesos de l’any es duen a terme les passades pels diferents pobles. Guasch, en valorar l’evolució de la celebració, considera que cap als anys 80 es van començar els moviments per dinamitzar aquesta tradició,  que corria risc de caure en l’oblit. “Aleshores es va tenir més en compte la quantitat, que no pas la qualitat, amb l’impuls donat pel naixement de la Federació Catalana dels Tres Tombs s’ha permès reivindicar l’essència de memòria històrica de la tradició, amb carrosses i vestuari dels traginers que són un museu viu de la nostra història”.  Amb la perspectiva del temps es pot afirmar que la millora qualitativa s’ha aconseguit i alhora hi ha hagut un augment de colles i col·lectius que celebren els Tres Tombs.
 
Pel que fa als actes que reivindicaran l’efemèride dels vint anys hi ha previstos diversos actes (ponències, un sopar de gala per als grups federats…) que s’aniran coneixent en les properes dates. A més,
 
Actualment, el calendari de la temporada 2017 de Tres Tombs és el següent:

14 de gener
L’esquirol,
Santa Coloma de Queralt


15 de gener
Argentona,
Barcelona (Sant Andreu de Palomar)
Cerdanyola
Martorell
Polinyà
Roda de Ter
Taradell
Valls
 
17 de gener
Sabadell Colla Nova
Sabadell Colla Vella
Sant Climent de Llobregat
Vilanova i la Geltrú
Vila-Seca
 
21 de gener
Barcelona
Centenelles
Solsona
 
22 de gener
Arenys de Munt
Caldes de Montbui
Igualada
Manlleu
Puig-reig
Ripollet
Sant Cugat del Vallès
Vilafranca del Penedès
 
28 de gener
Canovelles
 
29 de gener
Alella
Calafell
Esparreguera
Gandesa
Lliçà d’amunt
Rubí
Santa Eugènia de Berga
 
5 de febrer
Alcover
Cabrera de Mar
Perafita
Santa Perpètua de Mogoda
Santpedor
 
12 de febrer
Albinyana
Badalona
Begues
Calldetenes
Mataró
Sant Joan Despí
 
19 de febrer
Balsareny
La Roca del Vallès
Molins de Rei
Sant Boi de Llobregat
Terrassa
 
26 de febrer
Castellar del Vallès
Constantí
 
5 de març
Castellbisbal
Deltebre
Reus
Sant Joan de Vilatorrada
Sant Miquel de Balenyà
Santa Eulàlia de Ronçana
 
12 de març
Bigues i Riells
Esplugues de Llobregat
Marçà
Sant Cugat Sesgarrigues
Sant Vicenç de Castellet
 
19 de març
Collbató
La Selva del Camp
Llorenç del Penedès
Sant Quirze del Vallès
 
26 de març
La Garriga
Móra la Nova
Tarragona
 
2 d’abril
Banyeres del Penedès
Batea
Tona
 
9 d’abril
Roda de Barà
Vilanova del Vallès
 
19 d’abril
Cubelles
 
26 d’abril
Lletger
Vallmoll
Anglesola
 
1 de maig. XX TROBDA NACIONAL DELS TRES TOMPS
L’Ampolla
 
14 de maig
Vilaverd
El Prat de Llobregat
 
4 de Juny
Sant Llorenç d’Hortons
 
25 de juny
Prats de Lluçanès
 
8 d’octubre
Miravet
 
15 d’octubre
Alcarràs
 
22 d’octubre
Bítem

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article