Notícia

La Casa dels Entremesos ensenya el seu patrimoni nadalenc

Bestiari i ImatgeriaExposicions

Patges, pregoners, banderers, porrers, trompeters... La desfilada de Reis és tan màgica, i causa tanta admiració entre els menuts, en la mesura que implica una gran corrua de personatges fantàstics. Amb l’objectiu de mostrar el vestuari que utilitzaven les generacions passades per celebrar aquesta nit especial, La Casa dels Entremesos ha organitzat l’exposició Cavalcada de 1900...  Els cinc vestits exposats, datats entre finals del segle XVIII i la primera meitat del XX, han estat restaurats per la mateixa Casa dels Entremesos, que els havia adquirit prèviament del fons de l’Ajuntament de Barcelona (2011). L’Associació de Festes de la Plaça Nova i l’Esbart Català de Dansaires han participat en el disseny i la producció de l’exposició, que estarà oberta al públic fins al 8 de gener.

Els visitants de l’exposició podeu aprofitar la vostra estada per contemplar els deu diorames que l’Escola-Taller de Pessebres de Barcelona, impulsada per l’Associació de Pessebristes de Ciutat Vella, hi té exposats. Les solucions tècniques emprades pels seus alumnes són d’una notable qualitat. Entre altres, hi podeu veure representades unes quantes de les escenes bíbliques més conegudes: la visita profecia de Maria a la seva cosina Isabel, l’ anunciació de l’arcàngel Sant Gabriel, el taller de Sant Josep a Natzaret, el naixement de Jesús a l’establia, la consegüent anunciació als pastors, el viatge dels reis, la fugida a Egipte, l’ostracisme de Josep i Maria quan busquen on allotjar-se a Betlem...
 
L’Home dels Nassos
Explica la tradició oral que cada 31 de desembre surt als carrers un home que té tants nassos com dies a l’any li queden. En paraules de Xavier Cordomí i Andreu Barnadàs, l’Home dels Nassos representa “la joia d’un temps passat, d’un any que s’acaba, i la il·lusió d’un temps per venir, d’un any que comença; i és que l’home dels nassos ho som tots”. Una ambivalència que es remunta de molt antic, amb l’adoració del déu romà Janus.

La Casa dels Entremesos tornarà a col·laborar amb l’entitat Arcà de Noè per apropar l’Home dels Nassos a la quitxalla barcelonina. A les 10 del matí, començarà un recorregut màgic a la mateixa seu de l'entitat, des d’on es desplaçarà al Mercat de Santa Caterina (10:10h), a l’Institut Municipal del Paisatge Urbà (10:45h), la fàbrica dels Germans Climent (Carrer Comtes de Bell-lloc, 68, 11:30h), la Plaça de Catalunya (12:30h) i la Plaça Sant Jaume (12:45h), on es procedirà al lliurement de la clau per obrir l’any nou als representants de l’Ajuntament de Barcelona.

La Cursa dels Nassos tancarà el programa d’activitats, que podeu consultar íntegrament en aquest enllaç. El lliurament de premis brindarà l’oportunitat de celebrar el 90è aniversari de l’Arcà de Noè, constituïda per Santiago Rusiñol i Francesc Llop l’any 1927. 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article