Notícia

La cultura popular catalana envairà els carrers de la ciutat txeca d’Ostrava 

Festes i festivals

Periodista - Equip de redacció Ens de l'Associacionisme Cultural Català

Els propers 30 de juny i 1 de juliol la ciutat d’Ostrava, a la República Txeca, es convertirà en la capital de la cultura popular catalana. Ostrava organitza anualment un dels festivals de músiques del món més importants d’Europa, amb actuacions diàries amb més de 50.000 espectadors que fan que una ciutat històricament minera es converteixi en un nucli cultural  i d’innovació: El Festival of Colors, que malgrat les dimensions, no oblida el seu origen popular amb un Festival d’Arts de Carrer que el precedeix i l’apropa a la ciutat. I com arriba la cultura popular catalana a Ostrava?

El president i director musical d’Adifolk, Joan Gómez, explica a Tornaveu: “Adifolk va voler aprofitar que l’Aplec Internacional es feia a Catalunya per anunciar un model futur més sostenible, en unes  dates diferents de les habituals i amb un nombre limitat d’actuants, i tots volem la màxima visibilitat de Catalunya a la ciutat i al país que visitem. I aquí tenim el compromís de les institucions. Tant és així que la seva intervenció juntament amb la Fira Mediterrània ha estat clau perquè la cultura popular catalana sigui la protagonista del festival de carrer que tindrà lloc a la ciutat txeca d’Ostrava”.

Així, Catalunya estarà present en aquest festival ocupant els tres escenaris principals. La participació dels diferents elements de la cultura popular s’ha fet amb un estricte procés de selecció, que s’ha fet de manera oberta i transparent. "Al mateix moment que obríem el període d'inscripció vam publicar els criteris de participació. Una de les condicions essencials ha estat no perdre el sentit de voluntarietat que caracteritza l’Aplec Internacional”, concreta Gómez.

Els àmbits que estaran presents a Ostrava seran la música, representada per una cobla i un grup de música que s’encarregaran d’acompanyar l’imaginari, fer sardanes, ball, havaneres i concert.  Els
gegants, nans i bestiari representats per colles de tot el territori. La dansa, que englobarà l’exhibició sardanista, el ball de plaça, la dansa tradicional i el ball de bastons. Finalment no poden faltar les representacions de construccions humanes ni el foc.

Com a novetats a destacar en aquest 2017, a part del model d’Aplec Internacional que formarà part d’un festival de renom, el president d’Adifolk destaca el fet multidisciplinari de tots els actuants i la voluntat d’interrelació entre els diferents àmbits. I encara una altra novetat, “la participació de la Capital de la Sardana Figueres 2017 en els actes de l’Aplec Internacional, que ha obert les seves activitats cedint per a l’aplec a Ostrava un element del seu imaginari popular”.

Però abans que els catalans vagin a Ostrava, aquesta ciutat visitarà la capital de Catalunya, perquè ha estat convidada per l’Ajuntament de Barcelona a les festes de Santa Eulàlia del proper febrer, moment en què se signarà el conveni de col·laboració de l’Aplec Internacional. “Gaudim Ostrava i coneguem un país i una ciutat que ens ha obert els braços i està desitjant que els hi anem a ensenyar allò que sabem fer: cultura i festa”, conclou Joan Gómez.
 
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article