Notícia

Arboç, capital puntaire

Puntaires

En el marc de la 805a Fira de Santa Llúcia de l’Arboç (9-11 de desembre), la celebració del VI Concurs Nacional de Punta al Coixí de Catalunya és molt primerenca. Joventut, tanmateix, que no significa inexperiència. Quan l’Ajuntament de l’Arboç va crear aquest certamen (2011), en col·laboració amb la Fundació Privada Museus de Puntes al Coixí, coneixia el fort arrelament que l’art puntaire gaudeix en el poble, on la seva pràctica està documentada des de 1588. Actualment aquest llegat queda albergat per el Museu de les Puntes de Coixí, que des de 1970 treballa intensament pel manteniment, renovació i comercialització de l’art puntaire català, i especialment arborenc. Una dedicació que fou recompensada quan Artesania de Catalunya denominà la punta arborenca com a ofici singular del nostre país.  

Els guanyadors dels premis del Concurs, que reconeixerà les millors obres en diferents tècniques puntaires, rebran una joia de disseny exclusiu realitzada per Xènia Rovira. La cerimònia tindrà lloc diumenge 11 de desembre en el si de la XXII Plantada i Exhibició de Puntaires de Catalunya (10:00h, Plaça de la Balota). S’espera que més de 2000 puntaires visitin el municipi l’Arboç per participar-hi. El comissariat del concurs anirà a càrrec de la Mestra Artesanal Mercè Ribas. El jurat del concurs ha estat format per reconeguts puntaires:  Federico Canet, Mercè Galofré, Rosa Inglada, Rosa Maria Provencio i Joan Tuset.
 
Arboç, Capital Puntaire 2018
El passat 9 de març, Arboç va ser nominada com a Capital Puntaire 2018. En aquesta condició, acollirà la XXXI Diada de la Puntaire de Catalunya, que coincidirà amb el trentè aniversari de l’Associació Catalana de Puntaires. Segons Rosa Maria Provencio, l’elecció del municipi penedesenc comportarà una gran repercussió mediàtica i institucional d’aquesta efemèride.

Talment volgués sumar-se a aquesta empenta, l’Escola de Puntaires de l’Arboç torna a admetre noves places per el curs 2016 – 2017. Feia molts que la millor escola puntaire del país i l’Estat no admetia noves matriculacions. Les persones interessades es poden adreçar a l'esmentat Museu de les Puntes al Coixí (977 167 725). 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article