Notícia

Càntut: les cançons dels nostres avis

Música tradicional

A Rèquiem per a una monja, William Faulkner va escriure: “El passat no és mort ni enterrat. De fet, ni tan sols és passat”. Una frase que ha fet fortuna per demostrar que la vida, lluny de ser una successió d’etapes inconnexes que anem superant, manté una continuïtat. Serem qui som. Som qui hem estat. O en altres paraules: els nostres avis bateguen en nosaltres, i nosaltres bategarem en els nostres néts.

Albert Massip és un músic banyolí que compartiria plenament la sentència de Faulkner. L’any 2012 va crear el projecte Cançons i músiques dels nostres avis amb l’objectiu de preservar el patrimoni musical de les comarques gironines. Una tasca molt necessària per continuar la magnífica tasca empresa per l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya (1922 - 1936), actualment albergat a la Biblioteca de Catalunya. Quatre anys més tard (i més de mil cançons catalogades després), Massip ha batejat com a Càntut la renovació d’aquesta iniciativa.

A cantut.cat hi trobareu una plataforma de consulta molt completa. Podreu conèixer múltiple informació de cada cançó registrada: nom, data de naixement i residència de l’informant, i la manera com va aprendre-la. Per altra banda, juntament amb la lletra de la cançó, pot escoltar-se un enregistrament sonor de la seva melodia, així com informació complementària al respecte. Càntut també disposa d’un cercador que destria totes les peces segons els ítems “títol”, “comarca /municipi”, “temàtica” “nom de l’informant / col·lector”, i permet buscar fàcilment les cançons desitjades.
 
El llegat de Càntut, en concert

Entre el 18 i el 20 de novembre, Cassà de la Selva acollirà la primera edició del Festival Càntut. Carles Belda i Carles Sanjosé (Sanjosex) hi presentaran Càntut: cançons i músiques dels avis, un disc que versiona dotze cançons del projecte homònim. El seu enregistrament ha gaudit de la col·laboració de dos reputats músics osonencs: la violinista Coloma Beltran (Les Violines, Orquestra de Cambra Terrassa 48) i el multiiinstrumentista Jordi Casadessús (La iaia, Núria Graham).

Càntut va merèixer el premi Teresa Rebull, organitzat pel Departament de Cultura i la Fira Mediterrània de Manresa, com a millor projecte en la categoria “producció musical en cultura popular i tradicional”. El jurat va valorar la capacitat per combinar tradició i avantguarda musical, i la voluntat d'apropar cançons populars a un públic generalista. Com a recompensa, la Fira albergarà l’estrena del compacte el dijous 8 d’octubre (Sala El Sielu de Manresa, 20:00h).

Els amants de la música popular tindreu una nova oportunitat per escoltar Belda i Sanjosé. En el marc del Festival Connexions (27 d'octubre), el Centre Artesà Tradicionàrius obrirà les seves portes perquè el públic barceloní pugui conèixer la tradició oral gironina.

Càntut compta amb la col·laboració del Departament de Cultura, la Diputació de Girona, l’Obra Social “la Caixa” i l’Ajuntament de Cassà de la Selva. 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article