Notícia

El TNC estrena temporada amb ‘L’aplec del remei’ de Josep Anselm Clavé

Cant coral

L’aplec del remei de Josep Anselm Clavé, la primera sarsuela en català que se’n té coneixement, obre la temporada del Teatre Nacional de Catalunya del 29 de setembre al 2 d’octubre.

L’obra és un bon exponent de la sarsuela a Catalunya, on també rep el nom de teatre líric català, que veu del referent de l’opereta italiana pel que fa a la voluntat d’escenificar obres cantades més assequibles que l’òpera i que recreaven escenes costumistes. Josep Anselm Clavé sobretot va centrar la seva producció musical en el cant coral, a més de ser el fundador dels cors Clavé, el principal referent del moviment associacionista tal com el coneixem avui dia, però L’aplec del remei, a banda de presentar unes melodies amables i molt assequibles, tal com s’estilava en l’època, ha passat a ser considerada la primera obra de teatre líric català. La sarsuela, situada en el context de l’Aplec del remei de Caldes de Montbui, es va estrenar al teatre Liceu el 1858 i es va reestrenar al desaparegut Teatre Odeon de Barcelona el 1864.

“És una gran notícia que el TNC estreni temporada amb L’aplec del remei, suposa una bona recuperació del patrimoni català, el que sap greu és que això no ho faci també, per exemple, el Liceu o altres equipaments”, Martí Ferrer, coordinador de la Federació dels Cors de Clavé, entitat que ha cedit el manuscrit del mateix Josep Anselm Clavé, original del llibret i una còpia de la partitura d’orquestra. Amb aquests materials i una partitura de l’arxiu dels Amics del Liceu, el musicòleg Francesc Cortès n’ha fixat la partitura que es podrà gaudir a l’estrena del TNC.

Un espectacle ambiciós

Dirigit per Wanda Pitrowska i amb la dramatúrgia de Josep Maria Miró, l’elenc principal estarà acompanyat per més de quaranta músics de l’Orquestra Simfònica de l'Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc) i pel Cor de les Glòries Catalanes. “L’obra té cinc rols solistes molt importants i el cor també és molt important, hi trobarem un cor mixt i algunes parts en què la partitura és per a cor d’homes”, explica Ferrer. Clavé va ser un gran introductor dels cors d’homes al país i de ben segur que tota la seva experiència tant com a compositor com a director coral traspua a L’aplec del remei.

Amb la col·laboració de la Federació dels Cors de Clavé, que ha ajudat a cedir fotografies, es podrà gaudir d’una exposició al hall del TNC sobre L’Aplec del remei i la figura de Josep Anselm Clavé. L’objectiu és que l’exposició sigui itinerant, ja que està previst que els diversos grups de corals de la federació i del Moviment Coral Català, confederació del cant coral, es facin seva la composició i puguin dur a terme representacions de la sarsuela. Hi ajuda l’experiència prèvia amb la cantata 300 anys vencent, que la Federació va encarregar per a ser cantada per un o diversos grups corals, i que durant el 2014, any del tricentenari, i l’any següent diversos grups de corals van representar arreu del territori.

La representació del 29 de setembre al 2 d’octubre al TNC de L’aplec del remei, anirà seguida de la representació, dins del marc de la  Fira Mediterrània de Manresa, de Tempesta esvaïda, de Joaquim Serra, i considerada l’última obra del teatre líric català. L’obra es representarà el 9 d’octubre a les 19h i significarà la clausura de la Fira mediterrània. Fruit de la casualitat a través d’aquestes dues representacions es pot traçar la vida del teatre líric català: des de la que es considera la primera producció a l’última abans de la Guerra Civil. Ambdues són obres de compositors que van excel·lir en d’altres camps – Serra és considerat un dels més reconeguts compositors de sardanes-. El teatre líric els va permetre abocar-hi el seu mestratge musical en dues obres on la cultura popular de la qual procedien, era ben viva. Passada la Guerra Civil i la dictadura el gènere del teatre líric català va anar en davallada. La coincidència en la representació de les dues obres hauria de ser un primer punt de partida per aconseguir una recuperació d’unes arrels musicals que també ens expliquen com a poble, ja que aquestes sarsueles van ajudar a mantenir viu la llengua catalana. Benvingudes siguin noves iniciatives com  aquestes.

Programa especial

Per a la funció del dia 1 d’octubre, dissabte, hi haurà una programació especial que comptarà amb una conferència prèvia (18:30h) a càrrec de Roger Canadell, filòleg i expert en Josep Anselm Clavé. Una visita a l’exposició i posteriorment la funció a les 20h. Per a més informació podeu escriure a secretaria@josepanselmclave.cat o trucar al 93 319 97 77. 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article