Notícia

El llibre 'Els gegants de l’Anoia', recopila una vuitantena de figures

GegantsPublicacions

Editat per l’Associació Cultural Els gegants Som, surt a la llum el llibre ‘Els gegants de l’Anoia’, escrit per Roger Vázquez i Claravalls, que abraça una vuitantena de gegants i gegantons de l’imaginari festiu de la comarca de l’Anoia, a través dels 33 municipis que disposa. El llibre es presentarà dins el recinte firal de la 10a Fira del Món geganter que se celebra a Llinars del Vallès, del cap de setmana del 17 i 18 de setembre.

Al llibre s’hi pot veure el recull de bona part dels gegants de l'Anoia, on l'inici de la tradició gegantera, ja es troba documentada a la capital, Igualada. Joan Amades en el seu llibre Gegants i nans i altres entremesos, que comenta que les primeres referències daten del S. XV, concretament de l'any 1489, en una nota en el llibre de comptes del Racional d'aquesta ciutat, la qual es parla sobre unes despeses de la festa del Corpus on diu: "Item per cinch parells de guants per lo jiguants, vuit sous i 4 diners". Ja cap a finals del sXIX i principis sXX dues poblacions més: Capellades i del Bruc, s'afegeixen dins el cens geganter.
 
Així doncs, amb pròleg de Lluís Ardèvol i Julià Els gegants de l’Anoia permet veure l’evolució del fet geganter i en bona part comprendre el ressorgir dels gegants que als anys vuitanta es dóna arreu del país, i per tant l’Anoia no es queda a part.
 
Dins el marc de la 10a Fira del Món geganter, el llibre es presentarà, al recinte firal disposat per a l’ocasió a Llinars del Vallès, dissabte 17 de desembre a les 17h i l’endemà a les 10.15h.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article