Notícia

Un passeig per la imatgeria popular barcelonina

Bestiari i Imatgeria

Arriben les Festes de la Mercè, que són sinònim d'esclat de cultura popular, festa al carrer i tradicions. Gegants, bèsties, el seguici popular, els correfocs, les sardanes, els bastoners... tots prendran els carrers de la ciutat entre el 22 i el 25 de setembre. Però i més enllà del carrer, com viu la Mercè la cultura popular? Enguany coincideixen la ciutat fins a tres exposicions, que s'inauguren aquest dissabte 17 de setembre. Gegants, bèsties i El seguici popular són les tres propostes que ens convidaran a viatjar per la història de la imatgeria popular barcelonina.

La primera de les mostres, el Seguici Popular de Barcelona, s'exhibeix al palau de la Virreina, mentre que els gegants, gegantons, nans i capgrossos de tota la ciutat es poden veure a la Mostra de Gegants del Museu Marítim, i si el que ens agrada són les bèsties i el foc, hem d'anar al vestíbul de la Casa de la Ciutat.

Tal com recull el web de l'Ajuntament de Barcelona, el Seguici Popular de Barcelona és "la plasmació del projecte de recerca d'uns referents barcelonins, singulars, històrics i propis que fan la funció simbòlica dins la festa. Es va constituir el 1993 i és format per la imatgeria festiva municipal: l'Àliga, el Lleó, el Bou, la Víbria, el Drac, la Tarasca, la Mulassa, els Gegants de la Ciutat, els del Pi, els de Santa Maria del Mar, els Cavallets Cotoners i els Capgrossos Macers".

Per altra banda, gegants reis, senyors de copalta, oficis de tota mena i algunes peces singulars es troben exposades al Museu Marítim en la Mostra de Gegants. "Es tracta de la concentració de gegants més gran que es fa a Barcelona en tot l'any; una oportunitat única per veure juntes a peces provinents de tots els barris", assenyala el consistori.

I finalment, la tercera parada és per conèixer els dracs reptants, els dracs pudibunds, víbries rampants i tota mena de bèsties fruit d'una imaginació desbordada: garjoles, gats mesquers, porcs...i fins i tot mosquits. Totes aquestes bèsties pertanyen a les colles de foc barcelonines i les podreu veure al vestíbul de l'Ajuntament.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article