Notícia

El Patufet es fa d’una colla de diables

Publicacions

El nou volum de la sèrie El Patufet i les tradicions catalanes es dedica a les colles de Diables.

El Patufet, personatge inspirat en el conte homònim que tot nen coneix, s’ha convertit en un personatge identificable per als més menuts de la família que a través de la sèrie Les tradicions catalanes apropa tradicions com els Reis, la castanyada, el caga-tió. Cada llibre de la col·lecció, escrita per Roger Roig i il·lustrada per Hugo Prades, es dedica a una manifestació diferent de la cultura catalana amb el nexe comú del Patufet com a protagonista de les aventures.

A més de tradicions, més o menys vinculades amb el calendari, també s’han dedicat llibres als castells, als gegants i bestiari, i enguany als diables. El dedicat als Diables és el volum que fa 18 de la col·lecció. Roger Roig parla amb Tornaveu de la criatura, tant bon punt acaba de sortir un nou número, dedicat a la Verema. “Les tradicions tenen un component màgic que atrau molt als nens i tenen una qualitat visual que els motiva molt”, explica Roig que, juntament amb Prades realitza moltes presentacions a les escoles. “Ens criden i ens agrada anar-hi, ja que a través del Patufet aportem el nostre granet de sorra en la transmissió de la cultura popular catalana que és molt rica i interessant”.

A les presentacions Roig i Prades porten un capgrós del personatge, una manera més de reivindicar la cultura popular. “Sovint en les visites als pobles ens demanen que fem noves aventures del Patufet dedicades al ball de bastons, trabucaires, esbarts... I totes les idees ens les apuntem per a futurs llibres”. En els seus tres anys d’existència han aparegut 18 històries del Patufet dins la col·lecció En Patufet i les tradicions catalanes; en total al mercat han aparegut 21 llibres, ja que cal comptar altres volums dins la sèrie Els àlbums del Patufet, un dels quals, On ets petit? és una mena de llibre com els d’On és en Wally? en què els lectors han de trobar el personatge en il·lustracions que reprodueixen escenaris emblemàtics de Catalunya. A tot això cal afegir els calendaris del Patufet que amb noves il·lustracions o reinterpretacions de les ja editades recorden les tradicions associades a cada mes de l'any.

Editats tots ells dins de Cossetània Edicions, després dels volums dedicat als Diables i a la Verema es preparen nous volums que de nou tractaran la cultura popular vinculada a l’associacionisme: un dedicat a la celebració dels Tres Tombs de Sant Antoni Abat i un sobre els Pastorets. “Hem creat un personatge que per la seva manera de vestir, com un pagès de fa dos segles, és molt icònic per la faixa i la barretina, però alhora connecta molt bé amb la canalla, perquè fa coses de nen i interactua amb el seu entorn com un nen més”, explica Roig. S’han venut més de 50.000 exemplars entre tots els llibres, i en un sector tan exigent com els dels nens, això és tot un èxit. Llarga vida al Patufet!

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article