Notícia

L'Ou com Balla preparat per giravoltar

Treballador social i dinamitzador cultural.

L'espectacle d'origen medieval es podrà veure a diferents punts de la ciutat, com la Catedral, la Casa de l'Ardiaca, el Monestir de Jonqueres, l'Ateneu Barcelonès, l'Arxiu de la Corona d'Aragó, la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, el Museu Frederic Marès, el Palau Centelles, el Museu d'Història de Barcelona, el Palau del Lloctinent o l'Església de la Concepció, entre d'altres, durant tot el cap de setmana.

Per qui no conegui aquesta tradició, consisteix en l'espectacle d'un ou buit, al qual se li ha tornat a tapar el forat, girant i girant sobre el raig d'aigua del brollador d'una font. A aquesta se l'acostuma a guarnir amb flors primaverals.

Malgrat tenir un significat incert, tot i que se li ha buscat un sentit religiós o de regeneració primaveral, el fet és que va començar a fer-se a la catedral de Barcelona el 1.440 arranjant la capella per a la diada de Corpus. A poc a poc es va anar fent a més llocs de la ciutat i també a altres poblacions Martorell, Sitges, Tarragona, Igualada, Solsona, Lleida, Cardona, Arenys de Munt o Vic.

Aquesta tradició originària de la capital catalana, té una llarga tradició i s'emmarca dins les celebracions de Corpus a la ciutat. Aquesta festa catòlica que enalteix el cos de Crist es va estendre al segle XIV per tota Europa. A casa nostra, al cap de pocs anys d'arribar, ja es va començar a celebrar-la amb processons. Aquestes processons de Corpus són precisament l'antecedent de les cercaviles de moltes festes majors d'arreu del territori. I és que amb el llarg dels segles, la societat civil de les diferents èpoques ha anat fent-les seves i aportant innovacions a la litúrgia tradicional. Així, la incorporació de diverses mostres de cultura popular com bestiari, entremesos o enramades han donat lloc a festes tradicionals de llarga trajectòria, com la Patum de Berga, les Enramades d'Arbúcies o de Sallent, les catifes de flors de Sitges o la Garriga i és clar l'Ou com Balla de Barcelona i d'altres municipis.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article