Notícia

Calella, calidoscopi sardanístic

Sardanes

La vila de Calella es prepara per acollir els propers 4 i 5 de juny una nova edició, i ja en van 89, de l'Aplec de la Sardana al parc Dalmau, més conegut per l'Aplec Pairal de Catalunya, que té l'honor de ser el degà dels aplecs de la sardana i l'element més emblemàtic del sardanisme calellenc. L'organització compta que es donaran cita més de 3.000 sardanistes, amb les cobles convidades Marinada, Montgrins, Jovenívola de Sabadell i La Principal de la Bisbal.

Com explica l'Agrupació Sardanista de Calella al seu web, l'origen de l'Aplec es remunta a l'any 1926, i va néixer amb la voluntat de commemorar el segon aniversari de la fundació de la Joventut Sardanística de Calella (antecessora de l'Agrupació Sardanista de Calella), en una sortida dominical a la font de Sant Jaume a Pineda de Mar. Allà es va acordar que es recaptava una quota extraordinària per afrontar la despesa que suposaria fer venir les cobles Barcelona i La Principal de la Bisbal, les dues millors del moment. Davant l'èxit assolit, es va repetir cada any i se l'anomenà "L'aplec Llevantí de la Sardana". Des d'aleshores, l'aplec s'ha pogut celebrar cada any, llevat de dos anys en el període de la Guerra Civil espanyola.

Ara bé, l'Aplec ha tingut la virtut d'adaptar-se als nous temps i de modernitzar-se per donar resposta a noves necessitats i formes d'expressió de la sardana. En aquest sentit, l'Agrupació Sardanista remarca que "hem de continuar l'esforç esmerçat per milers de persones que, des de l'anonimat han fet possible amb el seu gra de sorra aquests vuitanta-tres anys. La nostra aportació, treball i dedicació en la seva continuïtat i permanent superació no hi mancarà", assenyalen.

Podeu veure el programa complet fent clic aquí.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article