Notícia

Carles Belda i Sanjosex reivindiquen la transmissió oral dels avis

Música tradicional

L'espectacle Belda & Sanjosex presenten Càntut guanya la primera edició del premi Teresa Rebull al millor projecte de producció musical en cultura popular i tradicional.

Convocat per la Fira Mediterrània i la Generalitat de Catalunya, el concert s'estrenarà durant la propera Fira Mediterrània de Manresa, del 6 al 9 d'octubre. La proposta de Belda i Sanjosex passarà també pels festivals Connexions i Càntut, coproductors del projecte.

Precisament el projecte neix del cançoner Cançons i músiques dels avis, que recull un miler de cançons populars de les comarques de Girona, de temàtica ben diferent (amoroses, picaresques, infantils, religioses, històriques...), i que també ha donat lloc al festival Càntut. A partir d'aquí Carles Sanjosé, àlies Sanjosex, des de la Bisbal de l'Empordà, i l'acordionista de Sabadell Carles Belda han seleccionat més de dotze cançons, que han treballat amb dos osonencs: la violinista Coloma Bertran (Les Violines, Orquestra de Cambra Terrassa 48...) i el multi instrumentista Jordi Casadesús (La Iaia i Núria Graham). Els quatre músics han portat les tonades triades a una nova dimensió, amb un peu aferrat a la tradició i l'altre a l'avantguarda. Els creadors del projecte ja avisen que les cançons de Càntut permetrà captar tot el potencial de la tradició oral per, tal com han dit, "enganxar-se al cap".

Un reconeixement als creadors que treballen amb les arrels cultura popular

El treball, que rebrà els 5.000 euros de dotació econòmica del premi Teresa Rebull, s'editarà dins del segell musical independent Bankrobber. A més, de l'estrena a l'edició d'enguany de la Fira mediterrània, l'espectacle es podrà gaudir al festival Càntut, del 18 al 20 de novembre.

El jurat del premi ha estat integrat per cinc personalitats de prestigi reconegut en el món de la música i la cultura popular: Quim Manyós, responsable de la Fonoteca de Música Tradicional Catalana; Miquel Cuenca, secretari general de Joventuts Musicals de Catalunya; Jordi Urpí, cronista musical; Jordi Lara, escriptor i periodista, i David Ibáñez, director artístic de Fira Mediterrània. El projecte ha estat triat d'entre un total de 28 propostes rebudes.

Aquest premi, de suport a la tasca dels creadors, també vol subratllar l'enorme trajectòria vital de Teresa Rebull: cantant, pintora i activista incansable de la cultura catalana i la lluita feminista i antifranquista, que ens va deixar a l'abril de 2015. Al llarg dels seus 95 anys de vida, Rebull va donar alè amb el seu entusiasme a una infinitat d'iniciatives polítiques i culturals.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article