Notícia

La Patum, una festa medieval al segle XXI

Festes i festivals

Al llarg del temps, les tradicions populars es van modificant i adaptant-se a les noves realitats, conservant, però, la seva essència. En el cas de La Patum de Berga, els seus orígens es remunten a la celebració de Corpus, festa nascuda durant el segle XIII i universalitzada pel papa Joan XXII. A la ciutat, la referència documental més antiga conservada de la festa data del 20 de maig de 1454. Des d'aleshores ha plogut molt... Un viatge de gairebé sis segles que ha donat lloc a la Patum actual. Per comentar aquesta evolució, la Colla de Geganters de Rubí ha convidat el Gerent del Patronat Municipal de la Patum de Berga, Albert Rumbo, a fer una conferència el proper 20 de maig a les 19.30h a l'Ateneu de Rubí, sota el títol "La Patum, salvaguarda i protecció d'una festa medieval al segle XXI".

El coordinador de l'acte, Joan-Miquel Merino, de la Colla de Geganters de Rubí, explica a Tornaveu que aquesta conferència és una gran oportunitat per comprendre l'evolució d'aquesta festa, declarada l'any 1983 Festa patrimonial d'interès nacional per la Generalitat, i el novembre de 2005, declarada obra mestra del patrimoni oral i immaterial de la Humanitat per la Unesco: "Serà un viatge per la història de la Patum, i sobretot, per com ha evolucionat i s'ha adaptat als nous temps, amb una visió de futur, però també analitzant com es conserven elements tradicionals en el present, amb una societat totalment diferent i amb pautes de consum cultural molt noves", diu Joan-Miquel Merino.

La xerrada és una iniciativa de la Colla de Geganters de Rubí amb motiu de la commemoració dels 60 anys de tradició gegantera a la ciutat. L'any 1956 es van estrenar els primers gegants de la ciutat, que no són els actuals. De fet, enguany se celebra el 20è aniversari de la gegantona Laia i el 10è aniversari del gegant Galderic. Altres activitats relacionades amb aquest aniversari serà una trobada de gegants, amb presència de colles de fora de Catalunya, i des del 8 d'octubre de 2016 i fins al 10 de gener de 2017, es podrà visitar una exposició al museu Castell de Rubí sobre els 60 anys de tradició gegantera.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article