Notícia

La Federació Catalana de Catifaires presideix 6è Congrés d’Art Efímer a Noto

Catifaires

Amb motiu del congrés, que se celebrarà del 12 al 15 de maig, els carrers de la ciutat siciliana de Noto s’ompliran de catifes. La delegació de la Federació Catalana de Catifaires elaborarà una catifa basada en el mite de les dones d’aigua.

La ciutat siciliana de Noto enguany serà per partida doble el punt d’atracció dels catifaires del món, ja que a la seva popular Infiorata, una festa que omple els carrers de catifes de flors, s’hi afegeix la celebració del 6è Congrés d’Art Efímer, que presidirà la Federació Catalana de Catifaires, que ostenta la presidència de la Comissió Gestora Internacional d’Art Efímer, el màxim òrgan de presa de decisions entre congressos, que són bianuals. “Catalunya, a través de la Federació Catalana de Catifaires presidirà el Congrés, cosa que té molta importància, ja que és la gran trobada dels catifaires de tot el món, permet la cohesió de tots els grups i la presa de decisions que afecten el nostre futur”, exposa Vicenta Pallarès, presidenta dels catifaires catalans, i de la Comissió Gestora Internacional d’Art Efimer.

Les delegacions dels diferents països participaran al congrés a través dels debats, taules rodones i conferències, i a més elaboraran catifes pels carrers de Noto, que es començaran a construir el divendres des de les 17h de la tarda fins a les 5h de la matinada del dissabte, i estaran exposades fins dilluns 16 de maig. “Es calcula que poden arribar a passar més de mig milió de persones”, exposa Pallarès.

Cal destacar que a la desfilada pels carrers guarnits de Noto, del dissabte i diumenge, hi haurà l’actuació dels Bastoners de Caldes de Montbui. Amb motiu d’aquest Congrés també hi haurà una exposició de pintura i escultura a càrrec de l’artista català Sebastià Badia que enguany se celebra el 100 aniversari del seu naixement, i que estarà exposada fins a  mitjan mes  de juny.

El mite de les dones d’aigua

Així doncs, s’elaboraran una trentena de catifes de flors, basades en la temàtica de les tradicions, mites i llegendes. És així com la Federació Catalana de Catifaires beu (mai millor dit) del mite de les dones d’aigua, aquests éssers femenins que habiten en indrets d’aigua dolça com ara estanys, llacs, gorgs o fonts, i que destaquen per la seva llarga cabellera daurada, els seus ulls blaus o verd maragda i la seva nuesa o els seus vestits de tuls transparents. Aquesta combinació de colors (la pell, el color dels ulls, l’or de la cabellera) ha servit d’inspiració per al disseny de Pepi Pagès de l’Associació de Catifaires d’Arbúcies, que tindrà una llargada de set metres i mig i prop de 5 metres d’ample. Per elaborar la catifa es traslladaran a Noto una dotzena de membres de la Federació Catalana de Catifaires.

Pel que fa a la resta de l’Estat espanyol elaboraran les seves catifes les associacions de l’Orotava (Tenerife), de Carrión de los Condes (Palència), Los Amigos de las Alfombras de Serrín del Corpus Christi de Elche de la Sierra (Albacete) i l’Associación Cultural El Pampillo de Castropol (Astúries) i les associacions de Pontevedra el Corpus Christi Ponteareas i Alfombristas de Bueu. En total set catifes de procedència espanyola, que se sumaran a les catorze que elaboraran les delegacions italianes, tres de les quals d’entitats sicilians, entre elles, el prestigiós grup de Noto. La resta de països que formen part del Congrés d’Art Efímer hi participaran amb una catifa, es a dir, hi haurà catifes d’Alemanya, Rússia, Malta, França, Polònia, Corea del Sud, Tòquio, Mèxic i del Tibet.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article