Notícia

Neix una cobla a redós d’un institut de La Seu i l’Escola de Folk del Pirineu

Música tradicional

Des de l’Institut Joan Brudieu de La Seu s’ha impulsat la creació d’una cobla de joves estudiants d’entre 11 i 17 anys. El seu debut va ser el passat dissabte, 23 d’abril, amb un programa de 4 sardanes compostes expressament pel seu professor de música.

Aquesta formació s’anomena Cobla de l’Institut Joan Brudieu-Escola de Folk del Pirineu ja que aplega estudiants vinculats als 2 centres. El gruix d’integrants correspon a membres de l’institut públic. Però com que a prop de La Seu hi ha Arsèguel, seu de l’Escola de Folk del Pirineu, alguns dels seus alumnes també s’han integrat a aquesta formació musical.

Tot això implica que aquesta cobla tingui certes peculiaritats. En 1r lloc, els seus intèrprets, alguns dels quals els falta formació musical acadèmica. En 2n lloc, perquè els instruments que la formen són 4 trompetes, 1 trombó, 2 trompes, 1 tuba, 1 fiscorn, 1 flabiol i tamborí, 3 gralles, 1 tenora i 1 contrabaix. 

Aquesta diversitat musical ha suposat que l’impulsor del projecte, Narcís Mellado, hagi hagut de composar 4 sardanes especialment adaptades. Així, les frases musicals no superen els 16 compassos per facilitar la interpretació i resistència de cada intèrpret. I a més a més, s’adapta a les característiques d’aquests instruments, que tenen certes diferències amb l’estructura instrumental de la cobla. Aquestes sardanes, considera Mellado, poden ser d’interès pedagògic, però també “balsàmiques” per a cobles que tingui jornades musicals molt atapeïdes i necessiten tenir una mica de calma al llarg de les ballades. Cal destacar que Mellado ha estat vinculat al món de la cobla com a intèrpret a diverses cobles i des de fa 7 anys és professor de música a La Seu.

El projecte d’aquesta cobla va iniciar-lo el propi Mellado a l’inici de curs i des de llavors ha estat treballant amb els alumnes. Pels voltants de Nadal va començar a composar aquestes 4 sardanes tan especials i va assajar amb la cobla per assegurar un bon debut. De fet, a la ballada, els participants n’han quedat molt satisfets. I fins i tot ha engrescat a gent jove a afegir-s’hi.

La cobla ja té fixades 2 noves actuacions. La propera serà el dijous, 5 de maig en el marc d’una jornada d’emprenedoria pedagògica i la següent serà el dijous, 12 de maig, en un congrés d’ensenyament. Mentrestant, es pot visionar la seva estrena aquí sota:
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article