Notícia

RECERCAT, la recerca cultural als Països Catalans a l’abast

Reflexió

Quines investigacions es duen a terme en l'àmbit local i comarcal arreu dels territoris de parla catalana, i quins resultats hi ha? A tot el territori, diverses associacions de dimensió i àmbit molt variat duen a terme una tasca de recerca molt potent que pot quedar diluïda per les dificultats de donar-la a conèixer. Per tal d'aplegar aquest patrimoni, l'any 2005, l'Institut Ramon Muntaner-Fundació Privada dels Centres d'Estudis de Parla catalana, amb seu a Móra la Nova, va impulsar el Recercat, Jornada de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana, per tal de generar un espai de confluència entre les associacions, que els permetés l'intercanvi d'experiències, idees, problemes i materials d'investigació. I fins avui, que som a les portes de la XII edició del Recercat, que se celebra a Vic –capital de la Cultura Catalana 2016- aquest cap de setmana amb un ampli programa d'activitats vinculades a la recerca i la cultura local i comarcal.

Entre els objectius del Recercat hi ha donar a conèixer a la resta de la societat civil l'activitat dels centres, instituts d'estudis i altres entitats culturals, facilitar l'accés a les publicacions dels centres, fomentar la comunicació i el contacte entre els centres dels diferents territoris de parla catalana i, finalment, reconèixer la tasca de les entitats per a la recerca i la seva posterior divulgació, així com la trajectòria d'una persona vinculada al món dels centres d'estudis a través d'uns premis.

El programa d'aquesta edició, que arrenca divendres 29 i finalitza diumenge 1 de maig, inclou una taula rodona que porta per títol Oportunitats i reptes de la cultura en el context polític actual, la ponència Patrimoni a debat: reflexions des de la societat civil, i també la presentació de la base de dades de l'associacionisme històric català (1870- 1980). Tot plegat, al voltant de la mostra central de Recercat, Mosaic Recercat, en què s'exhibiran els projectes de recerca o difusió cultural produïts des dels centres d'estudis. Paral·lelament, hi haurà activitats complementàries, i durant tot el cap de setmana es podrà visitar l'exposició Ateneus. Cultura i llibertat, produïda per la Federació d'Ateneus de Catalunya, al Temple Romà de Vic.

Podeu consultar el programa del Recercat 2016, fent clic aquí.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article