Notícia

La primera gran mobilització per construir un nou país

Associacionisme

Periodista - Equip de redacció Ens de l'Associacionisme Cultural Català

Més de 15.000 persones i 1.500 entitats es van adherir l’any 1975 a la iniciativa de celebrar un congrés català que posés les bases del país que es volia construir quan arribés la democràcia. Naixia el Congrés de Cultura Catalana, que va tenir com a primer president Jordi Rubió i Balaguer. Des d’aleshores i fins el desembre de 1977 es van dur a terme activitats arreu dels Països Catalans, una experiència que la presidenta de la Fundació Congrés de Cultura Catalana, Marta Rovira, defineix a Tornaveu com la primera gran mobilització ciutadana en un moment cabdal de la Transició, en què es va produir "un gran debat amb experts i ciutadans del carrer sobre com havien de ser les futures estructures del país, com la sanitat, l’educació, la formació artística o la llengua, entre d’altres”.

D’aquell primer Congrés en van sorgir entitats que avui dia encara perduren, com “la Societat Catalana d’Ordenació del Territori, la Societat Catalana de Sociolingüística o l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, sempre amb la referència dels Països Catalans”, afegeix Marta Rovira.

Enguany es commemoren els quaranta anys del primer Congrés, i la Fundació ha organitzat un debat a Vic, Capital de la Cultura Catalana, per al proper 27 d’abril. Tindrà lloc a Can Pau Raba, a les 19h, i s’emmarca dins del cicle La cultura catalana a debat.

La taula rodona, que estarà moderada per la presidenta de la Fundació Congrés de Cultura Catalana, tindrà les següents ponències: Els Països Catalans a través del Congrés de Cultura Catalana, a càrrec d’Enric Pujol, Doctor en Filosofia i Lletres; Llengua i sociolingüística en el marc del Congrés de Cultura Catalana, per Isidor Marí, sociolingüista eivissenc i llicenciat en Filologia catalana, i finalment, El Congrés de Cultura Catalana i la transició política, a càrrec de la periodista i escriptora Patrícia Gabancho.

Aquest acte serà el punt de partida dels actes del mes d'abril, dedicats a la reflexió al voltant de la cultura catalana, així com a l'anàlisi del seu estat actual i les seves expectatives de futur.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article