Notícia

Transpar-Ent una eina de treball per seguir la Llei de Transparència

Associacionisme

La web transpar-Ent ja s'ha inaugurat i pretén esdevenir una eina de treball per a les entitats que els permeti, pas a pas, donar resposta a cadascuna de les demandes que presenta la Llei de Transparència.

Presentada el dijous 7 d'abril al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Transpar-Ent és una eina elaborada pel Departament de Periodisme i Ciències de la Comunicació de la UAB amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya a través de la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària. "No es tracta ni una web d'una institució, ni tampoc de cap associació, sinó que és una eina de treball, una plataforma que permet conèixer què necessita una associació per complir la llei de transparència i alhora permet fer auto-evaluació", ha exposat Pedro Molina, autor del projecte.

Els usuaris que entrin a la web comprovaran que la informació s'estructura en diversos esglaons que computaran el grau de seguiment dels punts que contempla la llei de transparència. Alhora, per tal de facilitar la comprensió, la informació s'estructura també segons blocs, que afecten els òrgans de govern de l'entitat, la relació amb els socis, els procediments de participació, entre d'altres.

A mida que les entitats responguin als qüestionaris de cada bloc s'aniran superant els cinc esglaons que presenta la web. L'objectiu és que amb la resposta dels qüestionaris cada entitat sigui conscient de què cal afegir a la seva tasca per complir la llei, de manera que un cop duta a terme l'obligació, pugui respondre positivament i així, continuar amb les preguntes de la plataforma. Quan se superi un esglaó, la plataforma oferirà un document auto-acreditatiu.

És clar que les entitats poden mentir en la resposta dels qüestionaris, però l'interès de la plataforma rau en la possibilitat que s'ofereix a les entitats per tenir una mena de tutoria i auto-control que els permeti complir gradualment amb la llei de transparència. Els indicadors i criteris establerts a Transpar-Ent han estat pensats perquè les organitzacions sàpiguen quins documents han de publicar i de quina manera ho han de fer perquè siguin comprensibles, de forma que la comunicació afavoreixi la participació.

La plataforma és gratuïta i si bé les entitats han de registrar-se com a usuari (ja que a la web tindran guardats els qüestionaris i els podran anar completant), ofereix una prova on no cal donar-se d'alta, cosa que permetrà a les entitats entendre ràpidament el funcionament.

Consulteu la plataforma fent clic aquí.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article