Notícia

Al-Razta, art escènic tradicional a Oman

Patrimoni Immaterial
El razfa  és un art escènic popular practicat en els Emirats Àrabs Units i al Sultanat d'Oman per homes de totes les edats i classes socials, amb motiu de la celebració d'esdeveniments socials com casaments i festes nacionals. En aquest esdeveniment, inscrit recentment a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, els intèrprets formen dues files situades cara a cara, deixant entre elles un espai que ocupen els ballarins. Conduïts per un mestre cantor, els intèrprets formen dos cors que canten a manera de antífona al so de tambors i altres instruments musicals.
 
Molts dels cants reprenen versos de poemes tradicionals nabateus, acuradament escollits per a l'esdeveniment de què es tracti. Els ballarins dansen al compàs de la música enarborant rèpliques en fusta de fusells. En algunes representacions actuen noies joves que fan oscil·lar les seves cabelleres al so de la música. En els seus orígens, aquest espectacle era la celebració col·lectiva d'una victòria, però avui en dia ha arribat a ser una forma de diversió molt popular. Les persones que practiquen aquest art escènic han adaptat els instruments musicals i han compost melodies susceptibles d'interessar al públic més jove, però han mantingut les expressions ancestrals i les tradicions orals de l'espectacle.
 
Tothom pot participar-hi, des dels caps d'Estat fins als ancians i nens petits. En els nostres dies es transmet directament en el si de les famílies, mitjançant l'observació i la participació activa en els esdeveniments socials en què es representa. Els intèrprets individuals aprenen els seus papers mitjançant la pràctica i les noies són alliçonades per les seves mares i germanes grans.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article