Notícia

Els foguerons de Sa Pobla de Gràcia homenatgen Ramon Llull

Festes i festivals

Entre dijous 28 i dissabte 30 de gener, el barri de Gràcia tindrà caliu mallorquí gràcies a una nova edició de la festa dels Foguerons de sa Pobla de Gràcia, que va exportar de les illes Antoni Torrents. L’essència d’aquesta festa és purament mediterrània, però el pas del temps l’ha anat arraconant i a hores d’ara ha anat desapareixent del món rural, el seu principal focus d’expansió històric. Però la persistència de Torrents, que tenia els seus fills estudiant a Barcelona, han fet que Gràcia i Sa Pobla s’agermanin amb els foguerons. I així, diversos punts del barri seran testimonis de la festa durant tres dies, que enguany servirà d’homenatge a l’escriptor mallorquí Ramon Llull, l’any que es commemora el 700è aniversari de la seva mort. És per això que als actes més lúdics s’hi suma una exposició i un espectacle poètic i musical dedicats a difondre l’obra i la figura de Llull, clau en la història de la llengua catalana.

L’exposició es podrà veure al Centre Artesà Tradicionàrius, sota el títol ‘L’art de l’Art de Ramon Llull’, ha estat produïda per la Universitat de les Illes Balears. Després es farà la tradicional degustació de productes balears anomenada ‘Oda a la sobrassada’ i conduïda per Pere Tàpias. La vetllada s’acabarà amb una glossada oberta amb diversos cantadors de les Illes i del Principat, com ara Mateu ‘Xurí’, Maribel Servera, Catalina Canyelles i el Cor de Carxofa, tal com informa el web de l’Ajuntament de Barcelona.

L’endemà, divendres 29 de gener, la cultura tradicional balear seguirà al Tradicionàrius amb música. Primer es farà un taller de ball de bot i després un concert amb música de Formentera amb els grups Aires Formenterencs, Imaràntia, Xumeu Joan, Caramelles de Formentera. Per un altre costat a la Casa de la Festa de la Violeta de Gràcia s’hi inaugurarà l’exposició ‘Welcome to Ses Illes’, comissariada per Pau Minguet i després es farà l’espectacle de música i poesia ‘El Verger de l’Amat’, basat en l’obra de Ramon Llull.

El dia central de la festa serà dissabte 30 de gener, que és quan es fa la revetlla al voltant dels foguerons. La jornada començarà al matí amb mostres de folk balear als diversos mercats del barri i seguirà amb un espectacle de titelles a la Violeta a sobre rondalles mallorquines. La festa dels foguerons començarà a les 19.30 a la plaça de la Vila amb mostres de cultura popular de sa Pobla i de Gràcia i una cercavila posterior.

Cap a les 21.30 s’encendran els primers Foguerons i arrencaran les revetlles amb torrada de carn, ximbombes, cants i herbes de Mallorca. Aquest any s’encendran 11 fogueres per tot el barri de Gràcia però les que aplegaran més actes són les que es faran a les places de la Virreina i del Diamant. A les 23.00 a la Virreina hi haurà balls i cants mallorquins amb els grups Tramudança de Sant Llorenç, Xeremiers de Mallorca i Balladors del Raiguer. I a la plaça del Diamant després de la revetlla es farà una glossada amb els grups Festa de sa Ximbomba de sa Pobla, Glosadors de Mallorca i Cor de carxofa de Catalunya.
 
Podeu accedir al programa dels Foguerons de Sa Pobla al barri de Gràcia, fent clic aquí.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article