Notícia

L’Ens proposa debats sobre el Patrimoni Cultural Immaterial i sobre la integració de nouvinguts

ReflexióPatrimoni Immaterial

L’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, com a entitat co-organitzadora de la mostra Som Cultura Popular, proposarà dos debats, a més del concurs #LaRauxaDelPaís i una presentació sobre les revistes Canemàs i Tornaveu.

Dins de la mostra Som Cultura Popular, l’Ens ha organitzat el segon dels debats de la inauguració, Què és i què significa el Patrimoni Cultural Immaterial (dijous 21 de gener a les 20h a l’Espai Josep Bota del recinte de la Fabra i Coats), que reunirà una sèrie de manifestacions de cultura popular reconegudes per la UNESCO en els diversos territoris de parla catalana i d’altres que han iniciat el camí per assolir el reconeixement.

Així doncs, , al debat s’hi reuniran els següents representants d’elements reconeguts: Guillem Soler, gerent de la Coordinadora de Colles Castelleres, Juli Blasco Nàcher, redactor de l’expedient davant la UNESCO de la Festa d’Algemesí, i Antoni Lozano, també membre redactor de l’expedient per al Cant de la Sibil·la. Els castellers han estat reconeguts el novembre del 2010. La Festa d’Algemesí, reconeguda el novembre del 2011, se celebra a la població valenciana de la Ribera Alta i destaca per les seves processons i balls, i per la muixeranga: un conjunt de figures creades per torres humanes, de les quals els membres de les colles porten una vestimenta amb uns colors molt característics. Pel que fa al Cant de la Sibil·la, que encara es manté a Mallorca i a l’Alguer, és un drama litúrgic de melodia gregoriana que es canta durant la missa del gall.

Quant a les manifestacions culturals dels territoris de parla catalana que han iniciat la seva cursa dins la UNESCO, s’hi reuniran Albert Català, president de la Federació Catalana de Pessebristes; David Coll, portaveu de la comissió executiva per a la candidatura de la Rumba Catalana; Vicenta Pallarès, presidenta de la Federació Catalana de Catifaires; Amador Codina, president de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya i Géraldine Caprani, redactora de l’expedient de les Festes de l’Ós de l’Alt Vallespir (Catalunya Nord).

El debat, moderat per Josep Viana, president de l’Ens, serà una oportunitat per compartir experiències i clarificar conceptes en el marc de la Convenció de la UNESCO, ja que la durant la primera part Lluís Garcia Petit, assessor de l’Ens en làmbit de la UNESCO i el Patrimoni Cultural Immaterial oferirà una introducció a la Convenció.

La capacitat d’inclusió de l’associacionisme cultural

El segon dels debats serà La cultura popular i la integració (dissabte 23 de gener també a l’Espai Josep Bota), que comptarà amb la presentació dels resultats de l’estudi Diversitat i integració en l’associacionisme cultural, a càrrec del sociòleg Enric Saurí i la doctora en sociologia i professora de la UAB, Marta Rovira. L’estudi va ser el projecte escollit per la 1a Beca d’Estudis sobre l’associacionisme cultural català atorgada per l’ENS i que recentment s’ha editat com a llibre dins de la capçalera Canemàs. El debat, moderat per Josep Fornés, comptarà també amb Pere Baltà de la Fundació Paco Candel i Vicenta Pallarès de la Federació Catalana de Catifaires (per a més informació podeu llegir una entrevista a Enric Saurí, fent clic aquí).

Per últim, el diumenge 24 de gener a les 12:30h a l’escenari de la Fàbrica de Creació del recinte de la Fabra i Coats, es farà la presentació de la publicació de pensament associatiu Canemàs i aquesta revista digital que ens aquests moments, si ha arribat fins aquí, esteu llegint: el Tornaveu. Dues eines complementàries al servei de la cultura i l’associacionisme i que tenen l’objectiu de vehicular i potenciar el moviment associatiu i la cultura popular.

L’Ens de l’Associacionisme Cultural català, ha col·laborat també en el concurs #LaRauxaDelPaís.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article