Notícia

La Festa dels Tonis de Taradell: activitats per a tots

Tres tombs

Des de principis d’any i fins ben entrat del segon trimestre les poblacions catalanes reviuen la tradició dels Tres Tombs, una festa de la qual es té coneixement des de principis del segle XVII, en què es fa homenatge als animals, i que enguany es manté com un museu vivent i itinerant que omple els carrers de les localitats catalanes de carruatges amb bèsties de tir que porten l’alè de segles passats.

Taradell, municipi de la comarca d’Osona, dedica un seguit d’activitats, la festa dels Tonis, que tenen el punt final el diumenge 17 de gener, en la missa en honor a Sant Antoni Abat, patró dels animals. Així doncs, des de dissabte 2 de gener es pot gaudir d’un passeig amb carro, bescanviant els tiquets que l’Associació de Botiguers de Taradell reparteix en els seus establiments. Però, això és només un tastet, com la 4a Trobada d’Autocaravanes, que es durà a terme el divendres 8 de gener, acompanyada d’algunes activitats per als més menuts.

El plat fort se serveix el dissabte 9 de gener en què Taradell s’omple amb la demostració de feines que es feien antigament amb els animals, així com amb l’ofici solemne a l’església parroquial de Taradell, que continua amb la sortida de l’abanderat i els cordoners amb la bandera de Sant Antoni Abat a les 11.30h, i d’aquí al passant dels Tres Tombs pels carrers del poble, que finalitza a les 13:30h amb el lliurament de records a tots els participants davant de l’Ajuntament.
També dins del marc de la Festa dels Tonis a la setmana següent, el dissabte 16 de gener a la sala gran del Centre Cultural de Can Costa i Font a les 19h hi ha l’actuació de la banda The cool amb membres de La Garrotxa, Osona i el Ripollès). Finalment, el diumenge 17 de gener se celebra la missa en honor a Sant Antoni Abat. I així es posa punt final a una festa catalogada com a d’interès nacional.

Club Súper 3, Toni d’honor

Creada l’any 2012 la figura del Toni d’honor té la intenció de fer un reconeixement a una persona, empresa, associació o institució que difongui els elements patrimonials i culturals del territori català, i enguany s’ha reconegut el Club Súper 3, per la seva llarga trajectòria, que enguany arriba als 25 anys, i que l’ha convertit en club infantil més gran d’Europa.

El Club Súper 3 s’afegeix a la llista on formen part Casa Tarradellas, Òmnium Cultural, el programa de TV3 “Espai Terra” i la Unitat Muntada de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

Més informació sobre l’inici de la temporada dels Tres Tombs, fent clic aquí.

Per a més informació sobre la tradició i aspectes com ara per què es duen a terme tres tombs. podeu llegir l'article de Jordi-Joan Alsina, fent clic aquí.
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article