Notícia

'Working progress de pessebres' presenta els diorames construïts

PessebristesReflexió

Periodista i realitzador audiovisual

Fins al 10 de gener es podran visitar al Centre d’Artesania (Carrer Banys Nous, 11) els sis diorames construïts al llarg de la primera fase de l’exposició en la qual el públic ha pogut veure com treballaven els pessebristes. A més, dissabte 19 de desembre a les 12h s’estrena el vídeo que documenta les sessions de muntatge dels pessebres.

La proposta de la Federació Catalana de Pessebristes per aquest Nadal ha combinat la innovació a la qual ens tenen acostumats amb la tradició. Del 19 de novembre fins al 15 de desembre sis grups pessebristes han construït els diorames al Centre d’Artesania i el públic que ha assistit a l’exposició, en comptes de trobar-se els diorames construïts ha pogut veure el procés. “Hi ha gent que ha visitat l’exposició dues i tres vegades per tal d’anar veient l’evolució dels diorames i poder parlar amb els pessebristes”, afirma Albert Català, president de la Federació Catalana de Pessebristes.

Raó no li falta a l’Albert, el passat dimarts 15 de desembre l’Agrupació Pessebrista de Terrassa donava els últims retocs al seu diorama i el president xerrava amb el públic que assistia. “Ens ha agradat parlar amb la gent, que s’ha interessat molt pels pessebres”, comenta Ferran Fonte el president de l’associació de terrassa. A continuació, explica la dificultat d’aconseguir una perspectiva realista, un dels motius que diferencia els diorames del pessebre. A banda que no sempre cal que representin el naixement, ja que poden recrear escenes de la Bíblia, els diorames disposen els elements, des de figures a elements arquitectònics, segons les lleis de la perspectiva. “T’has de posar centrat al davant del diorama, i flexionant una mica els genolls, la teva mirada quedarà a l’alçada del punt on totes les línies de perspectiva conflueixen i es crea la il·lusió de realitat”, diu amb entusiasme en Ferran a aquest periodista, que el segueix i li fa cas. Certament, la sensació de ser present dins l’escena és única i sense necessitat d’ulleres de tres dimensions. Aquest pessebre ha estat obra de Josep Martí, Susanna Rabassa, Dani Casanovas i Antoni Sazatornil (efectivament, familiar del popular actor). Un reconeixement pel seu art i esforç.

Un vídeo que recull el 'working progress'

Dissabte 19 de desembre, a més de ser la inauguració de la segona fase de la exposició, s’estrena el vídeo produït per Ànnia Català que documenta tot el procés de construcció dels pessebres. El treball audiovisual es podrà veure al Centre d’Artesania al llarg dels dies que encara té al davant l’exposició.

Així doncs, si bé ja no s’hi trobaran els grups pessebristes treballant, el vídeo ens recordarà que l’exposició ha estat un working progress, és a dir, un treball en construcció, de manera que l’espectador a més de gaudir dels diorames, podrà aturar-se a contemplar el vídeo.

Working Progress de pessebres serà fins al 10 de gener al Centre d’Artesania de Catalunya (Carrer Banys Nous, 11), i es pot visitar gratuïtament de dilluns a dissabte de 10h a 20h i diumenges i festius de 10h a 14h. Els grups que exposen diorama són: Associació de Pessebristes de Banyoles, Agrupació Pessebrista Parets del Vallès, Associació Pessebrista de Tarragona, Associació de Pessebristes de Barcelona, Grup Pessebrista de Castellar del Vallès i Agrupació de Pessebristes de Terrassa.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article