Notícia

Més de dos segles de Fira de Santa Llúcia

És la fira més antiga sobre el món del pessebre i les tradicions nadalenques. Nascuda el 1786, tal com està documentat per diverses fonts escrites, enguany la Fira de Santa Llúcia celebra 229 anys d’història amb novetats,segons informa el web de la fira, d’enllumenat nadalenc, activitats per als més petits i també la reforma finalitzada de les parades i casetes.

L’escriptor català Rafael Amat (1746-1818), conegut com el Baró de Maldà, escrivia en els seus dietaris que el dia 13 de desembre, Santa Llúcia Verge i Màrtir, hi hagué una festa dins de la Catedral, en la capella i l’altar a on s'hi venera la imatge de Santa Llúcia, amb alguna relíquia; i fora els claustres, amb fira al davant en son carrer, moltes casetes de pessebre (...), figures de barro i cartó primoroses, imatges de Sants i pastors, bous i mules i altres bèsties..., que porten prou empentes de gent en tal carrer".

La segona confirmació de la data de naixement de la fira, com recull el web de la Fira de Santa Llúcia, prové del folklorista i autor del costumari català Joan Amades (1890-1959) que confirma l'any 1786, com la data coneguda més antiga i fidedigne. Escrivia: Ni les calamitats, com la terrible epidèmia de febre groga que va patir la ciutat de Barcelona l'any 1860, van impedir-ne la celebració". Joan Amades parla de Santa Llúcia com la patrona de les modistes, sastres i de tots aquells qui treballen en l´art de l'agulla, i també dels cecs; és per això que se la coneix popularment com "l'advocada de la vista.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article