Notícia

Un llibre pioner sobre les festes de l’aigua busca finançament

Publicacions

Festes.org l'espai de referència a Internet sobre celebracions festives populars i tradicionals, vol editar un llibre pioner fins ara que recollirà totes les festes relacionades, directament o indirectament amb l’aigua, des de les baixades d’andròmines i altres festes al riu, com els raiers, a les diferents modalitats de correaigua, passant per tradicions úniques com l’ou com balla, les festes amb bestiari aqüàtic, els balls d’aigua, i fins i tot les rogatives per demanar pluja i les benediccions rituals d’animals o de vehicles.

I, per finançar el llibre, que s’anomenarà Calendari de les festes amb aigua, utilitzarà el sistema de micromecenatge que ofereix la plataforma Verkami, que permet que els interessats esdevinguin micromecenes, és a dir, que ofereixin a través de la xarxa una col·laboració econòmica, escollint una sèrie d’imports. Cal destacar que cada col·laboració té recompensa, des de la de 10 € que obsequiarà els mecenes amb una descàrrega del llibre en qüestió, quan ja s’hagi editat, com altres de més superiors que permeten obtenir el llibre en paper, així com d’altres previs de la col·lecció com ara Calendari de les festes amb foc i Calendari de les festes amb pirotècnia.

Ara bé, per tal que això sigui possible els promotors de la iniciativa han d’aconseguir abans del 22 de novembre els 8.000 € necessaris per imprimir el llibre sobre les festes de l’aigua, amb 256 pàgines i 400 fotografies, que volen servir per conscienciar-se de fins a quin punt l’aigua també forma part de les nostres celebracions festives.

Si la campanya té èxit, el llibre sortirà d’impremta cap a finals de març, i l’exemplar (o exemplars) sol·licitat s’enviarà directament a cadascun dels micromecenes just abans de Sant Jordi, convertint-se en un llibre ideal per a qualsevol amant de la cultura popular i tradicional.

El Calendari de festes amb pirotècnia vol donar a conèixer les festes populars que tenen a l’aigua com a element destacat i protagonista. Festes singulars, increïbles, moltes d’elles encara desconegudes, on l’aigua serveix d’escenari, per jugar, per purificar, per mullar-se… i també festes que serveixen per recordar la construcció del canal que va permetre que l’aigua arribés al poble, ballades que es fan en pous i fonts en determinades dates, banys rituals en rius i llacs a l’estiu, hidromàquies per recrear una llegenda local, celebracions entorn d'aigües considerades guaridores de malalties, entre moltes altres.

El llibre és el tercer d’una col·lecció, Els Llibres de festes.org, iniciada l’any 2012 amb dos llibres dedicats al foc festiu Calendari de festes amb foc (2012) i Calendari de festes amb pirotècnia (2014). L’objectiu inicial és fer un primer tiratge curt, en edició limitada d’entre 500 i 1.000 exemplars. Els textos i les fotografies són del director de festes.org, Manel Carrera i Escudé i el disseny de Xavi Miret, especialista en disseny gràfic de la cultura popular. Cal puntualitzar que aquest llibre no inclourà les festes amb aigua de mar, una modalitat que, per la seva profusió, es mereix que se li dediqui un volum sencer –que, si tot va bé, serà el quart d’aquesta col·lecció-.

Podeu consultar la pàgina de Verkami, per fer les vostres contribucions al projecte, fent clic aquí.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article