Notícia

La festa popular, la catalanitat cívica

Reflexió
La festa popular vista des del punt de vista polític i sociològic, entenent la vida política com la participació de les persones en els afers ciutadans. Aquesta és la proposta de l’exposició La festa popular, la catalanitat cívica, comissionada per Bienve Moya i que encara es pot veure en algunes ciutats catalanes de forma itinerant.

L’exposició mostra com la festa popular va més enllà d’omplir el temps d’oci cultural de la societat, perquè aquesta festa emmarca les relacions entre les persones que viuen en societat i les seves relacions amb el medi que les envolta. Entre d’altres coses, celebren la relació de l’home amb la natura, el treball, la religió, l’oci, l’art i la cultura.

Durant dècades, mancada de les eines de l’estat modern, l’activitat cívica i política de la societat catalana es va expressar a través de diversos elements culturals com ara la literatura, l’arquitectura i la música. Avui, la festa popular és un dels pocs moviments de masses de caràcter inequívocament català del qual disposa la nostra societat per manifestar la dimensió cívica dels seus membres.

La mostra consta de cinc àmbits diferenciats. El primer recull una sèrie de consideracions generals que són universals, vàlides per a qualsevol societat. La resta d’àmbits se centren en l’àrea cultural catalana i miren de detenir-se en els aspectes més rellevants i significatius de la cultura popular que permeten descriure la seva evolució i explicar la festa tal com avui l’entenem.

Fins el 15 de novembre es pot visitar a Tortosa, i després arribarà a Olot, entre el 4 de desembre de 2015 i el 7 de febrer de 2016. De moment, aquesta és la darrera ciutat programada, però d’altres ciutats poden sol·licitar l’exposició a la direcció general de Cultura Popular i Associacionisme.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article