Tornaveu
Terrassa, a punt per ser la ciutat gegantera 2015

Terrassa acollirà els propers 18, 19 i 20 de setembre la representació més nodrida de geganters del país, la festa més gran d’aquesta representació de la cultura popular tan arrelada que omplirà els seus carrers i places amb una llarga llista d’activitats que la ciutat ofrenarà per ser Ciutat Gegantera de Catalunya 2015. La cocapital del Vallès Occidental pren el relleu de Cervera i dóna continuïtat a una festa que va impulsar l’any 1985 l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya en instituir la celebració de la Ciutat Gegantera com a gran festa de tot el món geganter. La primera ciutat seu dels gegants va ser Sallent, i ara han passat justament tres dècades.

Cada any, uns 5.000 geganters, prop de 500 figures, entre gegants, gegantons i gegantets, i més de 400 músics, entre grallers, dolçainers, flabiolaires i tabalers, envaeixen durant tres dies la ciutat amfitriona. I enguany serà Terrassa, on els geganters formen part del ric i variat catàleg de manifestacions de la cultura popular terrassenca. A finals del segle XX, i com un dels eixos centrals de la recuperació de la democràcia municipal, tradicions com la gegantera es van recuperar, es van enfortir. Aquest procés es va reflectir el canvi profund d’una Terrassa que va millorar el paisatge i la qualitat de vida de tots els seus barris i va guanyar en orgull ciutadà, tot restablint una identitat preservada i compartida per tots.

La parella de Gegants Modernistes, sumada als Gegants Vells i als Nous, és un símbol d’aquesta combinació entre tradició i innovació, al costat d’altres figures entranyables que formen part del bestiari popular terrassenc. Els Geganters de Terrassa formen part del “nucli dur” d’aquesta genuïna forma d’expressió de la identitat i la cultura terrassenques que vincula el passat històric de la ciutat amb un llegat de valor incalculable per a les futures generacions. I aquests dies seran també especials per a la colla, perquè podran celebrar els 165 i 65 anys d’història dels nostres Gegants Vells i Nous respectivament. A partir d’aquí, els Geganters de Terrassa passejaran els Gegants de l’Agrupació, en Treball i na Cultura, i els Gegantons, Pau i Alegria, arreu del territori.

La celebració començarà divendres 18 a les 20h amb la inauguració de l’exposició d’imatgeria a la Sala Muncunill, i acabarà diumenge 20 amb el tradicional dinar de germanor.

Podeu consultar totes les activitats de la festa, fent clic en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa