Notícia

El cultiu de la vinya en vas

Patrimoni Immaterial
Transmesa de generació en generació, el cultiu de la vinya en vas es manté viva entre les 5.000 famílies de viticultors i camperols que posseeixen terres a Pantelleria, una illa propera a Sicília. Cultiven la vinya mitjançant procediments sostenibles que contemplen diferents fases. En primer lloc, es prepara la terra anivellant el sòl i excavant-hi un solc, en el qual es plantarà la vinya. Posteriorment, es poda amb cura el cep matriu per a obtenir-ne sis sarments i disposar-los de forma radial perquè formin un arbust. El solc es remou constantment per a assegurar-se que la vinya creix en un microclima adient i queda protegit de les ventades que hi ha a la zona gràcies al vas en forma de cloïssa que es posa en cada solc. Tot plegat ha d'estar a punt per a les celebracions, que comencen amb la verema del raïm mitjançant procediments manuals a finals de juliol i finalitzen al mes de setembre amb l'embotellament del vi i les celebracions populars.

Els coneixements i les competències dels camperols que duen a terme el cultiu de la vinya en vas (vite ad alberello) transmeten aquesta pràctica tradicional als fills i als néts a través de la instrucció teòrica i la pràctica, que sempre es duu a terme en el dialecte local de Pantelleria. Però a causa de l'escassa població d'aquesta illa, a només 70 quilòmetres de Tunis i a 100 quilòmetres de Sicília, la UNESCO ha optat per protegir aquesta pràctica tradicional, que a més de lluitar contra les dificultats de mantenir viva la tècnica, també ha de lluitar contra una climatologia agra i cada vegada més hostil per al cultiu de la vinya.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article