Notícia

Els Gegants del Pi, a punt per la  seva festa quinquennal

Gegants

Havien passat un segle tancats sense sortir al carrer. Els quatre Gegants del Pi de Barcelona, en Mustafà, l'Elisenda, l'Oriol i l'Eulàlia, es tornaven a deixar veure a Barcelona el 12 de juny de 1960 gràcies a la feina de centenars de barcelonins i entitats de tot el país, que havien treballat per la seva recuperació recollint fons per restaurar i reconstruir els malmesos gegants.

Entre els anys 1986 i 1997, els gegants originals van ser substituïts per rèpliques per tal de preservar-los en bon estat, i de fet, els van poder tornar a lluir el 2010, quan es van celebrar els 50 anys del retorn dels Gegants del Pi. A partir d'aquí es van instaurar les Festes Quinquennals dels Gegants del Pi, i això vol dir que enguany toca festa de la grossa, organitzada per l'Associació d'Amics dels Gegants del Pi. Del 6 al 13 de juny hi haurà exposicions, ballades, cercaviles, xerrades, tallers i altres activitats per homenatjar a aquells que van decidir recuperar aquestes quatre peces, quasi desaparegudes de la memòria de la majoria de barcelonins. Ara bé, en va quedar la cançó que sempre els acompanyava, que encara avui forma part de l'imaginari popular més enllà de Barcelona: “El Gegant del Pi, ara balla, ara balla, el Gegant del Pi, ara balla pel camí.”

De fet, es té notícia de l'existència dels gegants vinculats a la parròquia de Santa Maria del Pi des de l'any 1601, quan es va organitzar una festa de celebració de la canonització de Sant Ramon de Penyafort. Però en el moment actual segueixen ben actius, els Gegants del Pi. Des del 2010, els originals o gegants vells participen en el pregó de les festes de Sant Josep Oriol del barri del Pi, únic moment de l’any en què podem veure com ballen. I quan no surten, els podem admirar doblement: les còpies són exposades a la Casa dels Entremesos i els originals, en una vitrina dins l’església del Pi.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article