Notícia

Arirang, un cant líric popular coreà

Patrimoni Immaterial
Símbol de pena i expressió de tristesa, però alhora de joia i harmonia. Aquesta dualitat és, alhora, la riquesa de l'Arirang, un cant líric popular que es recrea i es transmet oralment a Corea. Avui segueix conservant les seves múltiples formes tradicionals i també és objecte d'arranjaments per a música simfònica i moderna. La seva melodia suau i lírica va acompanyada de la tornada “Arirang, Arirang, arariyo, vas al turó de Arirang”, i els seus temes són la separació i la trobada, les penes i alegries, i la felicitat. Existeixen diferents categories de l'Arirang, segons la lletra i melodia utilitzades, i les trenta-sis variants registrades evolucionen contínuament. Aquest cant s'interpreta en ocasions molt diverses, tant en el si de les famílies, cercles d'amics i comunitats, com en actes públics i festivitats. Els nens ho aprenen dels seus pares i veïns, o fins i tot a l'escola.
 
Existeixen grups d'artistes professionals que interpreten diverses variants de l'Arirang i proliferen  associacions de salvaguarda que tenen un paper important en l'execució, preservació i transmissió de les versions locals d'aquesta expressió cultural, que treballen amb la UNESCO per mantenir viu un cant que enforteix els vincles socials i contribueix a fomentar el respecte mutu i el desenvolupament social pacífic, servint al poble coreà de vector per expressar els seus sentiments i alleujar les seves penes. Important símbol d'unitat cultural i motiu d'orgull per als coreans, aquest cant ocupa un lloc en les arts escèniques, el cinema, la literatura i altres produccions artístiques contemporànies.

De fet, els atletes de Corea del Nord i Corea del Sud van desfilar al ritme de l'Arirang en la inauguració dels Jocs Olímpics de Sydney de 2000 i els d'Atenes de 2004. Al febrer del 2008, l'Orquestra Filharmònica de Nova York va interpretar Arirang al final d'un concert ofert a Pyongyang, Corea del Nord. I el director de cinema Kim Ki-duk va entonar la cançó folklòrica Arirang quan va rebre el Premi a l'Artista de la Cultura Pop de Corea i també quan se li va lliurar el Lleó d'Or a la Millor Pel·lícula per Pieta, en el 69è Festival de Cinema de Venècia. En preguntar-li què significava aquesta cançó per a ell, Kim va contestar: “És una expressió d'alegria però també de pena del poble coreà”.
 
 
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article